Понад тиждень немає жодної інформації про Павла Гриба

02.08.2019
Понад тиждень немає жодної інформації про Павла Гриба

Звільнити політв’язня Кремля Павла Гриба вимагають і російські правозахисники. (Фото зі сторінки Fahrenheit Vision.)

У Балашово Саратовської області активісти Віра Лаврешина та Фелікс Шведовський долучилися до флешмобу за свободу тяжко хворого ув’язненого у російській в’язниці 21-річного українця Павла Гриба. Чи минеться їм безкарно така публічна позиція?
 
 
Путінська влада останнім часом намагається покарати кожного, хто плакатами і словами показує підтримку незаконно заґратованим у Російській Федерації.
 
 
Так, за одиночний протест у Москві проти вироку Павлу Грибу активістові Костянтину Котову присудили «виправних» 10 днів буцегарні.
 
 
Тим часом понад тиждень немає жодної інформації про стан здоров’я юного українського політв’язня Кремля. Востаннє Павла Гриба, у медичній масці, бачили по відеозв’язку 23 липня під час апеляційного засідання у Верховному суді РФ. 
 
У Військовій колегії ВС Росії, це у Москві на Малому Харитонєвському провулку, розглядали апеляцію на вирок від 22 березня, яким Павла засуджено до шести років. Представники російського «правосуддя» усе залишили без змін. 
 
За інформацією батька засудженого, як повідомило керівницто СІЗО-4 (м. Ростов-на-Дону), після апеляції Павла негайно мали відправити відбувати покарання до виправної колонії.
 
Нагадаємо, український громадянин Павло Гриб потерпає від низки захворювань і перебуває у тяжкому стані, він потребує постійного висококваліфікованого нагляду лікарів, регулярного проведення комплексного медичного обстеження і перебування в спеціалізованому медичному закладі.
 
Про це у відповідь на вирок російській стороні нагадувало  Міністерство закордонних справ України.
 
Скоро два роки, як 19-річного на той час Павла Гриба викрали російські спецслужби 24 серпня 2017-го на території Білорусі, де він тоді перебував. Юнака перевезли на територію Росії, де висунули абсурдні обвинувачення, які українець відкидає.
 
«23 липня Верховний суд Російської Федерації підтримав рішення російського суду щодо ув’язнення на шість років Павла Гриба, 21-річного громадянина України з обмеженими можливостями, якого викрала з Білорусі російська влада у серпні 2017 року.
 
Відтоді його незаконно утримували в Росії без жодних обґрунтованих обвинувачень. Європейський Союз продовжує очікувати, що Павло Гриб буде негайно звільнений», — таку заяву оприлюднив речник Євросоюзу. 
 
У заяві ЄС акцентували, що Павло Гриб потерпає від дуже серйозних захворювань, які будь-якої миті можуть стати загрозливими для його життя. Незважаючи на це, на порушення постанови Європейського суду з прав людини, українським лікарям не надали дозволу його оглянути.
 
Євросоюз очікує, що Павло Гриб без зволікань отримає належне спеціалізоване медичне обслуговування.