Трамп запропонував Путіну допомогу в гасінні лісових пожеж у Сибіру

02.08.2019
Трамп запропонував Путіну допомогу в гасінні лісових пожеж у Сибіру

Наслідки пожеж у Сибіру можуть бути незворотними для всієї планети

У Красноярському краї, Іркутській області, Бурятії та Якутії тривають лісові пожежі на великих територіях. За останніми даними, їх площа перевищила три мільйони гектарів. Смог від пожеж досяг Поволжя і Казахстану.
 
На півдні Сибіру оголосили надзвичайний стан через лісові пожежі. Західні ЗМІ називають ситуацію з пожежами в Росії безпрецедентною.
 
«Звичайне природне явище, і боротися з ним — безглуздо»
 
Президент США Дональд Трамп у телефонній розмові запропонував російському колезі Володимиру Путіну допомогу в боротьбі з лісовими пожежами, повідомляє пресслужба Кремля. Розмова відбулася за ініціативою Білого дому, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
Путін висловив «щиру вдячність» Трампові за пропозицію і сказав, що прийме допомогу, «якщо це буде необхідно». За даними Кремля, Путін назвав пропозицію США запорукою відновлення повноформатних відносин між країнами.
 
А МНС РФ продемонструвало американській стороні, що у росіян — власна гордість. Нагадало, що Росія пропонувала США свою допомогу в гасінні пожеж та боротьбі з природними катаклізмами в 2000, 2005, 2011, 2015, 2016 та 2018 роках, але американці прийняли російську допомогу лише 2005 року. Тоді Росія направила до США чотири літаки Іл-76 та харчові продукти. 
 
Американська сторона телефонну розмову президентів поки що не прокоментувала.
 
Напередодні Путін розпорядився залучити до гасіння лісових пожеж у Сибіру Міноборони Росії, бо дим від них уже поширився на Західний Сибір, Урал і Поволжя, почав накривати Європейську частину Росії. При цьо­му ще кілька днів тому губернатор Красноярського краю Олександр Усс пояснював, чому влада не гасить лісові пожежі в Сибіру.
 
«Це звичайне природне явище, боротися з яким безглуздо, а десь, можливо, навіть і шкідливо», — заявляв чиновник.
 
Чому горить? 
 
Наразі немає чіткої відповіді про причини цього «звичайного природного явища» та аж такого масштабного поширення вогню. Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін відправив московських слідчих допомагати в розслідуванні причин пожеж у Сибіру та на Далекому Сході, повідомляє РІА «Новості». 
 
Тим часом МНС РФ вважає, що причиною масштабного поширення вогню стали недостатні заходи для гасіння вогнищ займання. «Площа пожеж збільшилась за рахунок тривалої сухої погоди та відсутності активних заходів iз гасіння більшості вогнищ, зокрема і на віддалених територіях», — пояснив заступник начальника центру «Антистихія» МНС Росії Сергій Абанін, якого цитує ТАСС. 
 
За інформацією мінприроди РФ, основна причина пожеж в сибірських регіонах — «сухі грози» (коли під час грози практично немає дощу — він випаровується внаслідок високих температур не сягнувши землі. — Ред.) та людський фактор.
 
Синоптики й зараз попереджають, що над Сибіром утворився потужний антициклон, який не дозволяє прийти опадам, тому розраховувати на допомогу дощів не доводиться.
 
Раніше російський прем’єр Дмитро Медведєв дав розпоря­дження перевірити версію того, що лісові пожежі в Сибіру стали наслідком підпалу. Не виключено, що з допомогою лісових пожеж зловмисники намагаються приховати незаконні заготовки деревини. 
 
Президент Володимир Путін версій не висував, а натомість доручив підвищити середню зарплату пожежникам у 2019 році до 24,8 тис. рублів. На підвищення зарплати вогнеборцям iз бюджету видiлять 4,3 млрд рублів. Це стало наслідком звернення до Путіна під час так званої «прямої лінії» співробітника пожежної служби з Калінінграда Станіслава Таукачикаса, який поскаржився, що отримує лише 16 тис. рублів. 
 
Тим часом екологи б’ють на сполох: ці пожежі можуть мати вплив на клімат та екологічну ситуацію на всій планеті, оскільки здатні прискорити процес глобального потепління. Відреагував на пожежі в Сибіру й відомий голлівудський актор та захисник довкілля Леонардо Ді Капріо, назвавши їх черговою ознакою кліматичної кризи. «Місця загорянь і шлейфи від диму в Гренландії, Сибіру та на Алясці можна побачити з космосу. Всесвітня метеорологічна організація заявила, що ці пожежі за місяць виділили стільки СО2, скільки Швеція продукує за рік», — написав актор у соцмережі. 

А ТИМ ЧАСОМ…

Горіння лісів на такій велетенській території сприяє більш сильним дощам у сусідніх, суміжних, регіонах. В Іркутській області за таких умов прийшлі друга за останній місяць хвиля повеней, яка зачепила кілька десятків населених пунктів. В Іркутській області на південному сході Сибіру, що вже кілька тижнів потерпає від повеней, повідомили про нові затоплення.
 
Як поінформували в місцевому підрозділі Міністерства надзвичайних ситуацій Росії, попереднього дня, 28 липня, були підтоплені шість районів області, довелося евакуювати понад тисячу людей. Зокрема, евакуація знову стосується міста Тулуна, що значно постраждало від повені напередодні. 29 липня в регіоні пройшли нові сильні тривалі зливи і грози. 
 
Повені в Іркутській області почалися наприкінці червня. Загалом вони охопили території, на яких живе майже 43 тисячі людей. Повінь, що охопила частину Іркутської області 25 червня, стала найсильнішою літньою повінню за всю історію метеоспостережень: загинуло щонайменше 25 людей, іще 8 вважаються зниклими безвісти. Притоки річки Ангари, що вийшли з берегів, затопили близько ста сіл і міст, близько 3,5 тисячi родин, за попередніми даними, втратили житло.