ГПУ заявила про завершення розслідування щодо нібито привласнення Віктором Ющенком «Межигір'я» за лічені дні

31.07.2019
Генпрокуратура має завершити розслідування щодо Віктора Ющенка в рамках справи про привласнення «Межигір’я» за лічені дні, про це  розповів начальник другого слідчого відділу управління спецрозслідувань ГПУ Андрій Радіонов інформагенції «Українські національні новини».
 
«(Розслідування. — Ред.) завершується, буде завершене в лічені дні, коли вже матеріали будуть передані. Винятково через те, що нам відмовили в арешті майна, ми, по-перше, внесли апеляцію на це рішення, яка по сьогоднішній день не розглянута.
 
По-друге, ми звернулись із повторним клопотанням по такий арешт. Суддя Писанець сьогодні видав ухвалу знову про відмову в арешті майна». Не дивно, що, на думку цього представника ГПУ, «ця ухвала має мало спільного з законом».
 
Нагадаємо, під парламентські вибори з’явилися справа проти проукраїнського президента України Віктора Ющенка і клопотання ГПУ про арешт його майна. У червні Генпрокуратура повідомила йому про підозру у зловживанні службовим становищем та пособництві... експрезиденту Віктору Януковичу у заволодінні резиденцією «Межигір’я», яка була виведена з державної власності у 2007 році. А  5 липня Генпрокуратура направила клопотання до суду щодо арешту майна третього президента.  
 
Віктор Ющенко заперечив пособнитцво у заволодінні Януковичем «Межигір’ям». Спочатку суддя Печерського районного суду Києва В’ячеслав Підпалий відмовив у задоволенні клопотання прокурорів щодо арешту майна третього президента України Віктора Ющенка, а потім і суддя Писанець.
Представники Генпрокуратури тим часом продовжують гнути своє. На питання про те, чи відмова суду може завдати слідству шкоди, начальник другого слідчого відділу управління спецрозслідувань ГПУ Андрій Радіонов зауважив, що «приховати своє майно Віктору Андрійовичу — це єдине, чому це рішення не зашкодить».
 
Щоправда, начальник слідчого відділу зауважив, що в даному розслідуванні «безліч часу було витрачено і на інших фігурантів — Ющенко вже восьмий у цьому провадженні», а також на арешти, повернення землі в державну власність тощо. «В принципі, у нас основний фігурант усе ще не хоче до нас ніяк приїхати, щось заважає», — резюмував.
 
Зауважимо, що керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк наразі не приховує амбіцій очолити Генпрокуратуру і намагається засвідчити свою «винятковість» новій владі. І закиди на адресу Ющенка стали йому в нагоді.
 
От тільки під керівництвом того ж таки Горбатюка «розвалилося» чимало справ щодо представників режиму Януковича (в тому числі й щодо реальних «прихватизаторів» Межигір’я), жодне провадження не доведене до суду, а на імпотентність слідства щодо масових убивств на Євромайдані протягом п’яти років вказують офіційному Києву вже навіть з ООН.
 
Після фіаско в суді пан Горбатюк висловив лише здивування у коментарях пресі: «Мотивації не знаємо, бо немає ще рішення суду. Це суддя Підпалий, який у деяких справах по пів року, по вісім місяців не віддає рішення. Але це дуже цікаво, тому що практично дуже складно знайти якісь аргументи для відмови, коли є підозра, коли у справі є завдані збитки, де санкція статті передбачає конфіскацію, є докази, що майно належить підозрюваному».
 
При цьому Сергій Горбатюк обіцяв, що ГПУ повторно клопотатиме про арешт майна Ющенка. І в перших коментарях ЗМІ засвідчив свій «професіоналізм»: «Єдине, не знаю процедури, чи воно оскаржується (рішення суду. — Ред.), але як мінімум повторно вносити не забороняє. Тому, думаю, один із цих варіантів у будь-якому випадку буде реалізований».
 
За даними Віталія Наума — адвоката третього президента, слідчі ГПУ вважають, що у 2002 році Віктор Ющенко вступив у злочинну змову з Януковичем iз метою, щоб останній заволодів «Межигір’ям»! «Ті, хто пам’ятають, які були баталії між Ющенком і Януковичем у 2004 році, розуміють, яка в цьому абсурдність», — іронізує захисник.