Дивний, дивний спосіб: команда «Зе» готується боротися «за уми росіян» російськомовним каналом

31.07.2019
В Україні планують створити всесвітній канал російською мовою, аби таким дивним чином «посилити позиції держави в інформаційній боротьбі».
 
Про це  заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко розповів агенції «Інтерфакс-Україна». На цю заяву негайно відреагували всі закордонні україномовні зарубіжні інформресурси, зокрема «Радіо «Свобода», Бі-Бі-Сі та «Німецька хвиля».
 
За словами Тимошенка, такий канал потрібен, щоб Україна могла боротися і за уми українців на окупованих територіях Донбасу та Криму, і за уми росіян на території РФ.
 
«У нас розроблений варіант запуску українського російськомовного канала, яким ми зможемо покривати російськомовне населення у всьому світі», — зазначив Кирило Тимошенко.
 
Він додав, що в команді президента Зеленського хочуть, аби згаданий канал був державним, але наразі ведуть перемовини з приватними каналами щодо надання прав на використання їхнього «найкращого контенту».
 
Важко зрозуміти, навіщо вигадувати такий «велосипед», якщо один подібний «борець за уми росіян» вже є. Це супутниковий телеканал TV UA, який можна дивитися за посередництва популярного в Європі супутника «Хот Берд». Дивитися-то можна, але зовсім не хочеться.
 
Власником канала TV UA є мультимедійна платформа іномовлення України УКРІНФОРМ. Мовлення ведеться російською та англійською мовами. Увесь цей проект є розсіванням бю­джетних грошей за вітром, бо його програми нудні й безбарвні.
 
Їх не буде дивитись російською мовою розсіяна по світу українська діаспора, як і головний адресат — російськомовна та англомовна аудиторії. В адміністрації Зеленського вирішили, певне, що як не візьмемо якістю, то візьмемо кількістю. І планують запуск iще одного рупора нудьги. 
 
Якби у нас з’явились справжні державники, то побачили б під своїми ногами справжній скарб за зовсім невеликі гроші. Йдеться про найпопулярніший європейський інформаційний телеканал «Євроньюс», який веде мовлення 12 мовами, зокрема і найбільш поширеними в Європі. Кілька років «Євроньюс» звертався до глядачів і 13-ю мовою — українською. 
 
Договір про створення української версії між Національною телекомпанією України (НТКУ) і міжнародним телеканалом було укладено в жовтні 2010 року, нагадує інформагенція «Інтерфакс-Україна». «Євроньюс» розпочав цілодобове мовлення українською у серпні 2011 року.
 
Функціонування української редакції телеканала щороку обходилося НТКУ приблизно у 5,5 мільйона євро. Коли 2014 року державну телекомпанію очолив Зураб Аласанія, НТКУ вже заборгувала Euronews за ліцензійною угодою приблизно 11 мільйонів євро.
 
У 2014 році нове керівництво Держкомтелерадіо та НТКУ ініціювало припинення відносин як невигідне з фінансової точки зору для української сторони, а також через неможливість впливати на контент української версії «Євроньюс». Аласанія розповів, що контракт 2010 року між НТКУ та «Євроньюс» було укладено на шість років, що було порушенням законодавства, адже державні установи не мають права укладати угоди більш ніж на рік.
 
Але це відмовки. Корисного можна вчитися й у ворога. Росія ще й як впливає на контент російськомовної версії «Євроньюс», як і меншою мірою інші національні редакції. Російськомовна версія «Євроньюс» десь на 50% готує власні програми, а іншу половину бере з основної англомовної версії.
 
І так Кремль веде свою ідеологічну пропаганду за зовсім «смішні» гроші, бо що таке 5,5 млн  євро, якщо на головний пропагандистський рупор Росії за кордоном RT щороку ви­трачається до одного мільярда євро. 
 
«Євроньюс» припинив мовлення українською о 19:00 за Києвом у неділю 21 травня 2017 року. Якщо команда Зеленського так затято критикує «попєрєдніков», то може спочатку варто виправити таки дійсно велику їхню помилку — відновити україномовний «Євроньюз» за відносно невеликі гроші? А вже потім шукати в рази більші кошти на якийсь «українсько-російськомовний» покруч.