Украдене майбутнє: 12 тисяч дітей у світі вбито або поранено в конфліктах за 2018 рік

31.07.2019
Торік під час збройних конфліктів у всьому світі було вбито або поранено 12 тисяч дітей.
 
Очолюють сумний список такі країни, як Афганістан, Палестина, Сирія та Ємен, йдеться у щорічній доповіді ООН про становище дітей в умовах збройних конфліктів, яку оприлюднила агенція «Ассошiейтед прес».
 
Загалом ООН зафіксувала 24 тисячі «тяжких порушень» проти малолітніх, серед яких також — використання дітей як солдатів, сексуальне насильство, викрадення, атаки на школи та госпіталі.
 
Як зазначається у звіті, кількість порушень з боку неурядових озброєних груп залишається незмінною, водночас спостерігається збільшення кількості порушень з боку урядів і урядових сил.
 
Раніше дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) назвав 2018-й «жорстоким роком» для дітей. Та й нинішній обіцяє стати не кращим, адже інтенсивні збройні конфлікти тривають в уже згаданих Афганістані, Палестині, Сирії, Ємені, а також Нігерії, Сомалі, Конго та інших країнах.
 
Наразі ЮНІСЕФ шукає донорів для залучення 3,9 мільярда доларів, які потрібні в цьому році для гуманітарної допомоги 41 мільйону дітей, що потерпають від конфліктів та природних катастроф у всьому світі.
 
З такою заявою виступила у вівторок, 29 січня, у Женеві очільниця фонду Генріетта Фор, повідомляє агенція dpa. 
 
Нагадаємо, за оприлюдненими раніше даними ЮНІСЕФ, в Україні за час війни на Донбасі загинули і були поранені понад 140 дітей. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Упродовж багатьох років гарячою точкою на планеті залишається Афганістан. Згідно з іще одним щойно оприлюдненим звітом ООН, понад 1300 афганців було вбито і ще 2466 поранені за перші шість місяців цього року.
 
За даними ООН, найбільше афганців загинули через збройні сутички, далі йдуть жертви вибухів саморобних бомб та повітряних ударів. 52% жертв спричинені діями талібів та інших ісламістських угруповань.
 
Провладними силами вбито 717 людей та 680 поранено, що на 31 відсоток більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляють в ООН. Серед загиблих — 327 дітей, 880 отримали поранення. За перші півроку загинули 144 жінки, поранено 286.
 
Останні дані про жертв серед мирного населення оприлюднили на тлі прагнень Вашингтону припинити 18-річну війну з ісламістськими угрупованнями. США хоче підписати мирний пакт до 1 вересня — перед президентськими виборами в Афганістані.
 
Президент США Дональд Трамп хоче розпочати виведення американських військових з Афганістану до наступних виборів глави держави, які призначені на 3 листопада 2020 року. Про це у понеділок, 29 липня, під час засідання некомерційної організації «Економічний клуб» у Вашингтоні заявив державний секретар США Майк Помпео.
 
«Він сказав чітко: завершіть нескінченні війни, виводьте війська», — зазначив Помпео, цитує агенція «Франс прес».  
 
Трамп обіцяв вивести американські війська з Афганістану ще перед своїм обранням президентом у 2016 році. Однак після своєї перемоги на ви­борах він натомість погодився посилити присутність США в Афганістані, і зараз там перебувають близько 14 тисяч військовослужбовців США.
 
Більшість iз них займаються підготовкою і консультуванням афганських військових. Починаючи з 2001 року, в Афганістані загинули близько 2300 американських військових, а понад 20 тисяч були поранені.
 
Наразі угруповання «Талібан» контролює або намагається встановити контроль над більш ніж половиною території країни — найбільша площа з моменту початку в Афганістані операції під керівництвом США у 2001 році.