Поліція у Москві жорстоко розігнала мирну акцію опозиції: затримали майже 1400 осіб

30.07.2019
Поліція у Москві жорстоко розігнала мирну акцію опозиції: затримали майже 1400 осіб

Кiлькiсть затриманих у Москві — найбільша за останні сім років.

У центрі Москви в суботу, 20 липня, відбувся мітинг «За допуск на вибори» на підтримку незалежних кандидатів на виборах до Московської міської думи.

 

Захід був організований членами незареєстрованої Лібертаріанської партії Росії. Як повідомило некомерційне об’єднання волонтерів «Білий лічильник», на акцію вийшли понад 20 тисяч людей.

 

Безпідставна жорстокість 

Вибори до Москміськдуми відбудуться 8 вересня. Документи на реєстрацію до 7 липня здали 290 осіб, але Московська міська ви­борча комісія зареєструвала лише 233 кандидати.
 
Офіційно більшість iз них — від партії ЛДПР (45), КПРФ (44) та «Справедливої Росії» (40). Це пов’язано з тим, що члени «Єдиної Росії» реєструвалися як самовисуванці.
 
Відмови у реєстрації отримали 57 осіб — представники опозиції. Більшість iз них приєдналися до суботньої акції, серед них і найпомітніша особа з недопущених на вибори  — юристка Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Любов Соболь.
 
Влада Москви визнала суботні демонстрації, організовані на захист вільних виборів, незаконними. Поліція жорстоко розігнала протестувальників і затримувала кожного, хто намагався наблизитися до будинку столичної мерії.
 
За словами правозахисників, серед затриманих — особи різного віку, зокрема, й неповнолітні. До відділків доставили також деяких журналістів та представників інтелігенції, що вийшли на протест. Раніше поліція превентивно затримала лідерів опозиції.
 
Портал ОВД-Інфо, що стежить за ситуацією у столиці Росії, після суботнього протесту опозиції повідомив про затримання 1388 осіб. І це найбільша кiлькiсть затриманих на протестних акціях за останні 7 років. При цьому силовики зовсім не церемонилися з протестантами, жорстоко б’ючи беззбройних людей кийками. За даними видання Baza, загальна кількість постраждалих на мітингу сягнула 77 осіб.
 
Європейський Союз оцінив суботні затримання демонстрантів у Москві як «непропорційне використання сили». Про це повідомила офіційна представниця ЄС Майя Косьянчич. Вона зазначила у своїй заяві, що затримання і непропорційне використання сили щодо мирних демонстрантів послідували «за серіями арештів та поліцейських рейдів проти опозиційних політиків».
 
Вона наголосила, що дії російської влади вкотре підривають основні свободи: слова, зібрань та організацій. У заяві Косьянчич звернула увагу, що ці основні права прописані у російській Конституції, а ЄС очікує їх захисту.
 
ЄС також сподівається, що влада Росії під час майбутніх місцевих виборів буде поважати зобов’язання щодо ОБСЄ та інші міжнародні зобов’язання. В організації «Міжнародна амністія» визнали, що російська поліція діяла жорстоко безпідставно щодо демонстрантів.
 
Напередодні проведення мітингу в опозиціонерів у Москві провели обшуки. Так, правоохоронці обшукали квартиру муніципального депутата Іллі Яшина, штаби незареєстрованих кандидатів Дмитра Гудкова, Юлії Галяміної, Любові Соболь та Івана Жданова.
 
Крім того, співробітники СКР обшукали квартири батьків політика Костянтина Янкаускаса та бабусі зареєстрованого кандидата Дмитра Клочкова. Про це повідомили в соцмережах увечері в п’ятницю, 26 липня, кілька опозиційних політиків. Яшин був затриманий озброєними оперативниками в масках і вивезений до Троїцька. 
 
За даними російського телеканала «Дождь», 77-річному батькові Янкаускаса правоохоронці погрожували і викручували йому руки. У політиків вилучали носії інформації. Обшуки проходили за кримінальною справою про перешкоджання роботі виборчкомів, яку за три дні до обшуків порушив Слідчий комітет Росії.
 
Перша хвиля обшуків відбулася вночі у середу, деяких опозиціонерів викликали на допити. За даними РБК, до розслідування підключилася Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ), яка шукає зв’язок кандидатів із Заходом.

Навального отруїли? 

Саме в середу, 24 липня, за заклики вийти на мітинг був заарештований на 30 діб провідний російський опозиційний політик Олексій Навальний. 17 липня Навального доправили з ізолятора тимчасового утримання до Московської міської лікарні імені В. Виноградова з підозрою на гострий напад алергії, хоча до цього він ніколи не мав жодної алергії, хіба що на російську владу. У політика набрякло і почервоніло обличчя. 
 
У ніч iз неділі на понеділок московська поліція заарештувала не менше 20 осіб iз числа тих, хто прийшов до будинку лікарні висловити солідарність iз Навальним.
 
Офтальмологу Анастасії Васильєвій, яка є лікарем Навального, не дозволили відвідати її пацієнта в лікарні. Вона повідомила, що клінічна картина, яку їй описали співробітники медзакладу, не відповідає симптоматиці алергічної реакції. «Жодної алергії в Олексія немає і ніколи не було», — наголосила вона. 
 
Іншим медикам вдалось побачити госпіталізованого Олексія Навального лише через двері, оскільки їх не пустили в палату. На їхню думку, він міг бути отруєний «невідомою хімічною речовиною» у спецприймальнику «третьою особою». Про це на сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» повідомила вже згадана Анастасія Васильєва. Вона розповіла, що медики прийшли до лікарні, аби оглянути Навального, однак їх майже одразу випровадили з палати, зазначивши, що політик перебуває під арештом.
 
За словами Васильєвої, головна лікарка медзакладу Ольга Шарапова, яка є депутаткою міськдуми Москви від партії влади «Єдина Росія», сказала, що консультації сторонніх лікарів заборонені. Однак лікарям Навального вдалося через двері оглянути пацієнта, зібрати скарги та анамнез. «Що ж з ним трапилося?
 
Який можливий діагноз? Виражений набряк і різка гіперемія верхніх і нижніх повік, периорбітальної області (навколо очей), гнійне виділення з правої кон’юнктивальної порожнини, виражений свербіж. Множинні папульозні висипи на шкірі шиї, спини, грудей, ліктьових згинів рук. Клінічно скарги і симптоми відповідають гострому токсичному керато-кон’юнктивіту і дер­матиту, і загальній інтоксикації (ураження шкірних покривів тіла)», — заявила Васильєва.
 
Раніше адвокатка політика Ольга Михайлова заявила, що співробітники поліції деякий час не пропускали її в палату, а потім намагалися підслуховувати розмову з опозиціонером. Речниця Фонду боротьби з корупцією Кіра Ярмиш також повідомила, що співробітники спецприймальника не відпускали Навального до лікарні, поки лікарі «швидкої» не влаштували скандал. Вони також не давали йому телефон, щоб повідомити про госпіталізацію родину та захисників.