Окружний адмінсуд Києва скасував перехід ЗСУ на нову систему харчування за стандартами НАТО

30.07.2019
Армійське харчування ще донедавна, а особливо в ще пам’ятні радянські часи,  бажало бути  кращим. І от не встигли ще як слід потішитися смачненьким харчуванням у Збройних силах України, як днями, мов грім із ясного неба, постала неприємна новина: Окружний адміністративний суд Києва визнав недійсним наказ Міністерства оборони, який передбачає проведення реформи харчування в ЗСУ.
 
Зокрема, в  рішенні суду від 16 липня, яке оприлюднив радник міністра оборони Юрій Бірюков, сказано: «Зупинити дію наказу Міністерства оборони України «Про перехід військових частин (установ, закладів) Збройних сил України на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування в 2019 році» № 90 від 03.04.2019 до набрання рішенням законної сили». 
 
Ухвалу винесла суддя ОАСК Альона Мазур за позовом… неназваної особи. Але, як зазначив у коментарі радник міністра оборони Степана Полторака, позов до суду подала «ФОПка з орбіти однієї зі стандартних колишніх фірм-годувальниць», які не хочуть втрачати прибутки від постачання харчів у ЗСУ.
 
Найгірше те, що через цей позов частина бригад ЗС України в 2019 році, швидше за все, таки не перейде на якісно нове харчування, адже цьогоріч технічно неможливо встигнути провести нові торги, бо наказ пишеться на рік, і в нового міністра мала б бути політична воля продовжити реформу. 
 
Нагадаємо, що в 2018 році на нову систему харчування загалом устигли перейти  близько 90 військових частин Збройних сил України, зокрема всі частини десантно-штурмових військ, мотопіхотні, мотострілецькі і танкові.
 
А станом на липень 2019-го  вже 50% військовослужбовців ЗСУ перейшли на нове харчування за каталогом. До кінця цього року планувалося завершити  процес, пристойно годувати 100% особового складу.
 
І ось перехід другої половини  частин ЗСУ на нову систему заборонено ручним судом Портнова. 
 
Дивним є те, що з цього приводу немає заяв ні новообраного президента, ні призначеного ним секретаря РНБО. Знаючі люди кажуть, що нова система була як кістка у горлі в чотирьох монополістів часів колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка, які заробляли шалені гроші на неякісному харчуванні  воїнів ЗСУ та не несли за це ніякої відповідальності. 
 
У Міноборони заявили, що в установленому порядку оскаржать зазначену ухвалу та в подальшому відстоюватимуть інтереси Збройних сил у судових інстанціях: «Міністерство оборони України обурене ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зупинення  дії наказу Міністерства оборони України «Про перехід військових частин (установ, закладів) Збройних сил України на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування в 2019 році» №90 від 04.03.2019. Реалізація зазначеної ухвали ставить під загрозу розвиток системи харчування військовослужбовців Збройних сил України, яка була розроблена відповідно до стандартів НАТО та передових країн світу, а також направлена на якісне продовольче забезпечення українських військовослужбовців». 
 
Військове відомство уточнило,  що інтенсивний перехід ЗСУ на нову систему харчування  дозволив збільшити набір продуктів iз 30 до 400 одиниць i значно покращити рівень та якість харчування військовослужбовців.  Так, наприклад, Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ 18 липня  похвалилося раціоном у 169-му навчальному центрі «Десна», який перейшов на нову систему харчування за каталогом: «На столах військовослужбовців з’явилися різноманітні страви не гірші, ніж у ресторанах. Харчуванням особового складу нині опікуються військові кухарі, замість цивільних фірм, як було раніше. До того ж однією з головних інновацій Каталогу було саме розширення переліку продуктів та страв і підвищення добової кількості калорій – від 3500 до 6000».