Хто платитиме за комунальний «рай»?

24.07.2019
Хто платитиме за комунальний «рай»?

(Малюнок Івана МИКОЛАЙЧУКА.)

Не проходить і дня, щоб російське, а бігцем за ним і місцеве телебачення, не роказувало, що комунальні тарифи у «ДНР», на відміну від України, не просто помірні, а ще й набагато нижчі. Підтекст цілком зрозумілий: мовляв, якщо приклад ОРДЛО наслідуватимуть інші області, то й у них буде подібний «комунальний рай».
І дійсно, у Донецьку та інших окупованих містах квартплата і комунальні послуги суттєво менші, на рівні довоєнних. Виникає питання: як же так виходить, якщо тарифи на електроенергію, вартість пального та всіх інших товарів і послуг постійно зростають? Можливо, «ДНР» відкрила нове Ельдорадо чи сама все це виробляє, і з меншими витратами? 
Нічого подібного... Енергоресурси комунальники ДНР отримують із сусідньої Росії, а там ціни такі, що будь здоров! А весь фокус у тому, що до «республіки» надходить природний газ, ціна якого не нижча, ніж скрізь, але сплачувати за нього тут не поспішають. Коротше кажучи, в ОРДЛО живуть у борг. Загальна заборгованість населення за використаний газ уже перевалила за 6 мільярдів російських  рублів! «Газпром» справно зараховує ці витрати на рахунок України, сподіваючись iз часом отримати все. Просто чекають моменту, щоб виставити рахунок. Та є ще й інший промисел: залучити на свій бік населення українських районів. Таким чином, Росія має на меті вбити двох зайців: спокусити народ комунальними благами та заманити його в співучасники афери. Невідомо, чи вдасться втілити цей хитрий план, то для більшої впевненості Кремль затіяв ще й акцію з видачею російських паспортів. Та тут, здається, не зайве нагадати, що дармовий сир буває тільки у мишоловці.
Така ситуація не лише з поставкою газу, а й з водопостачанням. За воду «денеерівці» теж сплачують абияк. Боргів накопичили менш, ніж за газ («усього» близько 4 мільярдів рублів), та їх теж прийдеться колись віддавати. Таким чином, заборгованість комунальникам «ДНР» тільки за воду і газ сягнула вже майже 10 мільярдів, а ще ж є й інші послуги... Винити мирне населення, що опинилося заручниками кремлівських інтриг і війни, навряд чи варто. Воно б і платило як слід, та чим? Пенсії мізерні, роботи немає...
Само собою, цей «рай» вічно не триватиме — розраховуватись доведеться, бо таким сумами ніхто не розкидається.