Помер директор МАГАТЕ Юкія Амано

24.07.2019
Помер директор МАГАТЕ Юкія Амано

Юкія Амано.

Юкія Амано, який останні десять років обіймав посаду голови МАГАТЕ, помер 22 липня на 73-му році життя.
 
Відповідне повідомлення МАГАТЕ розіслала сьогодні, 23 липня, всім країнам-членам організації. 
 
Третій термін Юкія Амано на посаді керівника Міжнародної агенції з атомної енергії мав закінчитися в листопаді 2021 року.
 
Але в оприлюдненій заяві МАГАТЕ підтвер­джуються поширювані з минулого тижня повідомлення ЗМІ, що 72-річний Амано мав намір подати у відставку з посади у березні 2020 року через стан здоров’я. І збирався оприлюднити заяву в день, коли помер.
 
У листі, який він мав надіслати раді директорів МАГАТЕ, Амано дякує Агенції за довірену місію та висловлює «гордість і вдячність» усім членам МАГАТЕ та її персоналу за досягнення. 
 
Дипломати, на яких посилається агенція «Рейтер», заявляють  на засадах анонімномсті, що в самій МАГАТЕ хвороба її шефа була темою табу, але він сам із кожним наступним публічним виступом виглядав усе більш слабким.
 
Амано, японський дипломат, очолив агенцію 2009 року, змінивши на цій посаді єгиптянина Мохамеда ель-Барадеї. Він керував цією організацією у складні часи інтенсивних міжнародних зусиль для досягнення угоди стосовно іранської атомної програми. 
 
МАГАТЕ наразі не повідомляє, в які терміни має бути обраний новий директор організації, але агенція «Рейтер» стверджує, що неофіційний список бажаючих обійняти цю посаду почали створювати ще минулого тижня, коли стало відомо про намір Амано піти з посади. 
 
Найбільш реальними претендентами на вакантне місце вважають посла Аргентини при МАГАТЕ Рафаеля Гроссі. Також, за даними з поінформованих джерел, у боротьбу за посаду вступить головний координатор Агенції, який був главою канцелярії Амано, румун Корнель Ферута. Не бракуватиме й інших бажаючих. 
 
У зв’язку зі смертю Юкія Амано перед штаб-квартирою цієї агенції ООН у Відні приспущено прапори.