Українські шпажисти повторили свій успіх шестирічної давнини на ЧС-2019 у Будапешті

24.07.2019
Українські шпажисти повторили свій успіх шестирічної давнини на ЧС-2019 у Будапешті

Українські шпажисти — Анатолій Герей, Роман Свічкар, Ігор Рейзлін та Богдан Нікішин, — віцечемпіони світу 2019 року в командних змаганнях. (Фото Станіслава ГОЦУЛЯКА.)

В передостанній день світової першості з фехтування в Будапешті українська збірна здобула свою чергову нагороду.
 
 
Чоловіча збірна шпажистів під орудою Володимира Станкевича виборола «срібло» у драматичній боротьбі з рекордсменами світу — французами.
 
 
На п’єдестал цього дня піднялись Богдан Нікішин, Роман Свічкар, Анатолій Герей та Ігор Рейзлін.
 
 
Шлях до нагороди українці розпочали напередодні, 21 липня, з важкої звитяги над Гонконгом — 45:40.
 
Це була напружена боротьба укол в укол, коли ми програвали 4-5 балів, але приблизно в середині зустрічі вийшли вперед і довели боротьбу до перемоги. 
 
Після цього турнірна сітка вивела українців на збірну Угорщини, за яку несамовито вболівала місцева публіка. Саме нинішнім господарям світового чемпіонату наші мушкетери програли сутичку за «бронзу» на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро три роки тому і зараз дуже прагнули взяти реванш.
 
Отже, це були призери останньої Олімпіади, та ще й із новоспечним чемпіоном світу в індивідуальній програмі у своєму складі — Гергеєм Шиклоши. Втім титулам і підтримці трибун наші хлопці протиставили відмінно злагоджені командні дії, що забезпечило їм перемогу 45:36. 
 
Батько одного з наших фехтувальників Анатолія Герея і його перший тренер Анатолій Герей-старший згадує: «Цей зал у Будапешті для нас дуже щасливий. Будучи юніором, років 12 тому, Толя був тут другим на чемпіонаті світу в особистих змаганнях. А в 2013 році хлопці стали тут срібними призерами. З того складу залишились мій син, якому 30 років і Нікішин, якому нині 39». 
 
Після цього, вже вранці 22 липня, Україна вийшла на ще одних призерів Ріо — італійців (яким наша команда програла тоді у півфіналі). «Хлопці почали набирати по одному уколу і потрохи нарощували нашу перевагу, — каже тренер збірної Володимир Станкевич, — але італійці мобілізувалися й спробували відігратись.
 
На останній бій Роман Свічкар виходив із перевагою в сім уколів. Ця остання сутичка була вкрай нервовою, і перевага скоротилась до двох балів, але Роман проявив чоловічі якості, зміг відстояти перевагу і закінчити поєдинок трьома уколами переваги». Остаточний рахунок двобою 40:37, і збірна України вийшла до півфіналу. 
 
Тут на неї очікував черговий украй непростий суперник — збірна Китаю. Це дуже дисциплінована команда, яка на своєму шляху в турнірі здолала одного з фаворитів — Росію, останні роки її тренує колишній французький фехтувальник Юг Обрі.
 
Незважаючи на розгромний рахунок (38:24), наша перемога в цій зустрічі була не така вже й легка — був момент, коли українці поступалися в три уколи.
 
«Початки на цьому турнірі дуже важкі, — розповів «УМ» фехтувальник Анатолій Герей, — і якщо тактично правильно закласти фундамент, то потім здається для глядача, що було дуже легко, але, повірте, це зовсім не так». 
 
Фінальний матч iз французами затримався майже на годину через фінал у жіночій командній рапірі. Але наші хлопці вийшли на бій сконцентрованими й готовими до боротьби. Впродовж перших двох мікродуелей французи вели перед в 3-4 уколи.
 
Але Роман Свічкар спочатку зрівняв рахунок — 10:10, а наступним туше вивів нашу команду вперед. Нікішину вдалось утримати перевагу, але олімпійський чемпіон Ріо Яннік Борель знову повернув лідерство фаворитам матчу.
 
Втім Свічкар удруге у сутичці вивів Україну вперед 24:23, а Герей у шостій мікродуелі довів нашу перевагу до чотирьох уколів — 28:24. Відтоді ми лідирували аж до фінальної дев’ятої сутички, на яку вийшли за рівного рахунку 35:35.
 
У ній Герей був битий тим же Борелем і остаточний рахунок — 37:45 на користь тепер уже 20-разових чемпіонів світу. Нагадаємо, що Україна у своїй історії має лише одну подібну звитягу — на її рахунку перемога на чемпіонаті світу 2015 року.
 
Те, що зробила українська команда в Будапешті, — величезний успіх. Хлопці мали завдання від тренерського штабу потрапити до четвірки найкращих і перевиконали план. Вони стали другими у світі, зробили стрибок у світовому рейтингу і великий крок для кваліфікації на наступні Олімпійські ігри. 
 
Після цієї звитяги Україна в Будапешті має повний комплект нагород — «золото», «срібло» і дві «бронзи», одна з яких належить Ігорю Рейзліну в індивідуальній програмі змагань шпажистів. n