У Португалії вирують наймасштабніші в історії країни лісові пожежі

23.07.2019
У Португалії вирують наймасштабніші в історії країни лісові пожежі

Локалізації вогню заважає сильний вітер.

Майже дві тисячі пожежників та 400 одиниць пожежної техніки, включно з літаками та гелікоптерами, залучені до гасіння масштабних лісових пожеж у центральному регіоні Португалії під назвою Каштелу-Бранку, що за 200 кілометрів на північ від Лісабона.
 
 
Про це 21 липня повідомили представники португальських рятувальних служб. 
 
 
За інформацією міністерства внутрішніх справ, близько 20 людей отримали ушкодження, включно з вісьмома пожежниками, які брали участь у гасінні полум’я. Одного з постраждалих цивільних довелося евакуювати гелікопетром до Лісабона.
 
Також у міністерстві наголосили, що з’ясовують причини виникнення загорянь, зокрема розглядається версія підпалу. Поліція затримала 55-річного чоловіка у місті Каштелу-Бранку за підозрою у підпалі околиць цього населеного пункту.
 
Однак це місце розташоване далеко від найбільших осередків займання.
 
Президент країни Марсело Ребело де Соуза виступив із заявою, в якій висловив свою «солідарність із сотнями людей, котрі ведуть боротьбу з вогнем».
 
Через високі температури та потужний вітер у п’яти регіонах Центральної та Південної Португалії оголошено режим надзвичайної пожежної небезпеки. Пожежі, які «роздмухали» пориви сильного вітру, сталися вдень у суботу і є наймасштабнішими в історії цієї країни. На сьогодні приборкують кілька десятків великих вогнищ.
 
Центр Португалії вкритий пагорбами із густим лісовим покривом і регулярно страждає від лісових пожеж. Великі й малі лісові загоряння трапляються тут майже кожного літа. Найбільш руйнівною в історії країни була пожежа 2017 року, коли від вогню загинули 120 осіб. Силу вогняної стихії тоді збільшив ураган «Офелія». 
 
Нагадаємо, наприкінці червня масштабні пожежі охопили тисячі гектарів зелених насаджень в іспанській Каталонії. Великий вогонь приборкували також наприкінці червня у німецьких федеральних землях Гессен i Мекленбург-Передня Померанія.