Наші яблука мають великі перспективи на ринках Азії — директор Української плодоовочевої асоціації

23.07.2019
На думку директора Української плодоовочевої асоціації Федора Рибалка, сьогодні для того, щоб плодовий сектор і надалі розвивався, потрібно збільшувати частку експорту.
 
Адже внутрішнє споживання яблук в Україні скорочуватиметься через зменшення кількості населення та зростання роздрібних цін.
 
«Україна рухається за тим самим сценарієм, що і Європа, де ціни виробників і ціни роздрібних мереж відрізняються втричі. Відповідно, обсяги споживання падають, а надлишок яблук, який утвориться внаслідок цього зменшення, потрібно буде експортувати», — говорить Рибалко.
 
Серед найбільш перспективних ринків для експорту українських яблук виділяють Гонконг.
 
«Рівень споживання яблука у Гонконзі є достатньо високим. Він щорічно імпортує 160 тисяч тонн яблук при населенні близько 8 мільйонів чоловік. Звичайно, більшу частину складають китайські яблука. Проте рівень споживання саме цієї якісної продукції при досить високому доході великий», — запевняє експерт.
 
Незважаючи на те, що Китай є найбільшим експортером яблук у світі, сам він також імпортує приблизно 60 тисяч тонн цих плодів щорічно. Але варто розуміти: попри невеликі обсяги, Китай закуповує винятково преміальне яблуко.
 
Це зумовлено тим, що частина населення з недовірою ставиться до системи виробництва китайської продукції, або просто хоче спробувати інший смак і готова платити за це великі гроші.
 
Ще однією країною, на яку експерт пропонує звернути увагу українським виробникам, є Індія.
 
«Споживчі смаки в Китаї та Індії дуже відрізняються. Якщо для китайських споживачів основним критерієм є хрусткість і соковитість, то для індусів головний параметр — солодкість яблука. Варто зазначити, що в азійському регіоні проживає близько 200 мільйонів людей, хворих на діабет, і 30-40% iз них — в Індії. На сьогодні рівень доходу населення низький, тому мало хто приділяє увагу цьому питанню. Але в майбутньому така проблема стимулюватиме активізацію здорового харчування в країні. Споживання ягід, фруктових снеків та смузі в майбутньому створять попит на ці продукти», — пояснює керівник плодоовочевої асоціації. 
 
За його словами, ще одним цікавим ринком є Бангладеш. Щороку країна імпортує близько 230 тисяч тонн яблук. Бангладеш —  одна з найбідніших країн у регіоні, тому ціна на яблуко там найнижча — на рівні 70-80 центів за кілограм.
 
Але країна цікавиться дрібними яблуками, 50-го калібру, які в Україні йдуть на переробку. Зацікавленість у дрібному яблуці зумовлена доволі великими родинами в Бангладеші, кiлькiсть дітей в яких сягає 8-10. 
 
Українському вробнику варто сфокусуватися на певному продукті та певній країні, а також слідувати чіткій стратегії, незважаючи на ціни одного сезону чи інші сторонні фактори. Тільки системний підхід до справи гарантує віддачу в довгостроковій перспективі.