В Укргідрометцентрі запевнили, що нестабільна погода не спричинить суттєвих втрат для аграріїв

23.07.2019
Незважаючи на цьогорічні температурні контрасти та різкі переходи від спеки до дощів, українським сільгоспвиробникам гріх скаржитися на погоду.
 
За словами Тетяни Адаменко, начальника відділу агрометеорології Укргідрометцентру, в середині липня дощі різної інтенсивності та кількості пройшли по території усієї країни.
 
У деяких районах Дніпропетровської, Миколаївської, Запорізької, Херсонської областей за півмісяця вже випала місячна норма.
 
Харківська область, де спостерігався найбільший дефіцит опадів, отримала від 30 до 60 відсотків місячної норми. Ці дощі не були надмірними, тому позитивно впливають в першу чергу на кукурудзу, від якої усі очікують рекордного врожаю, та соняшник. 
 
Погода дещо уповільнює збирання зернових. Проте, за даними Мінагрополітики, на кінець минулого тижня 60 відсотків усіх площ ранніх зернових та зернобобових було зібрано.
 
А це навіть більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли на жнива також ішли дощі. Тоді на цей момент зібрали 53 відсотки. Проте торік дощі були більш інтенсивними, ніж зараз.
 
Тому навряд чи через погоду отримаємо істотні втрати врожаю чи погіршення якості зерна. Липневе тижневе похолодання, коли температура була нижчою норми на 2-3 °C, негативного впливу на рослини не мало.
 
Навпаки, те, що рослини не так швидко дозрівають, дає їм шанс сформувати більше врожаю. А якби в нас продовжувалась спека, як у червні, то кукурудза дозріла б завчасно, так і не сформувавши нормальний качан.
 
Загалом же, на думку Адаменко, аграріям варто очікувати, що такі погодні коливання будуть траплятись все частіше. Це наслідки глобальної зміни клімату. І якщо прийшла спека, то вона буде тривати місяць, затягнуло небо хмарами — дощі будуть іти два тижні. Клімат стає більш різким, нервовим та непередбачуваним.
 
Тим часом, після 23 липня знову ймовірне деяке зниження температури повітря.