Інтенсивність обстрілів окупантів на Донбасі дещо знизилася

19.07.2019
Інтенсивність обстрілів на фронті знизилася. За минулу добу збройні формування Російської Федерації 15 разів порушили режим припинення вогню. З них раз — із застосуванням забороненої Мінськими угодами зброї — мінометів калібру 82 мм. Також противник відкривав вогонь по наших захисниках із гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
На Донецькому напрямку, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Схід», противник обстріляв позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Миколаївка, Широкине, Мар’їнка, Водяне, Павлопіль, Богданівка, Талаківка, Красногорівка, Піски.
 
На Горлівському напрямку російські окупаційні війська та їхні посіпаки вдаються до тактики психологічного тиску, використовуючи «мандруючий» міномет та стрілецьке озброєння.
На Луганському напрямку в зоні дії оперативно-тактичного угруповання «Північ» позиції наших захисників були обстріляні поблизу Катеринівки — з міномету калібру 82 мм, автоматичного гранатомета та великокаліберного кулемета.
 
Ворожі обстріли не привели до втрат із нашого боку. На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. 
 
За даними розвідки, 17 липня чотирьох окупантів поранено.
 
За словами командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Олександра Сирського, південний напрямок є найбільш напруженим і вимагає від військових постійної бойової готовності й адекватного реагування у відповідь. В інтерв’ю «Армії ФМ» командувач сказав: «Ворог також на цьому напрямку несе великі втрати, тому, можливо, він намагається підтримати свій морально-психологічний стан підвищенням рівня пострілів по наших позиціях». Сирський наголосив, що для військових не існує заборони на використання зброї. Її використовують, як і раніше, не порушуючи Мінських домовленостей та Женевської конвенції. «Кожен командир має право приймати рішення для збереження життя військовослужбовців, цивільного населення, а також при виникненні загрози втрати території. Командир визначає сам вид зброї, ступінь реагування», — прокоментував Сирський. 
  
ДРОН-ЧАРІВНИК  
 
Напередодні стало відомо, що військовослужбовці 53-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України знищили позицію бойовиків на Донеччині, які дислокувалися в передмісті тимчасово окупованої Горлівки. Про це на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» написав волонтер Юрій Мисягін, приєднавши відповідне відео. «Спочатку пролетіли над позицією противника вище. Придивилися. І що побачили? Окопи, окопи — десятки метрів. Зайняті будинки, з яких давно вигнали місцевих, перетворені на спостережні пункти, КСП взводів і невеликі склади боєприпасів», — пише Мисягін. Згодом, за словами волонтера, був другий проліт: детальніше розглядали позиції. Потім відвели дрон на безпечну відстань та відкрили вогонь. «Все по цілях. Коригування з повітря дозволяє не витрачати даремно боєприпаси. Кілька хвилин — і операція завершена. Піхота 53-ї бригади відзначилася».
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Зранку 18 липня обстрілів не зафіксовано. З 00:01 21 липня має початися дострокове перемир’я, домовленості про яке досягнуто на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську. За словами речниці Леоніда Кучми Дарки Оліфер, в Мінську також домовилися завершити розведення сил та засобів біля Станиці Луганської. «Домовлено, що найближчим часом відбудеться одночасний, синхронний демонтаж фортифікаційних споруд, який розпочнеться зі знесення споруди НЗФ ОРЛО на мосту, а також деполітизація — будуть прибрані символи квазіугруповань. Українська сторона в найкоротші строки готова забезпечити свою частину ремонту мосту», — пише Оліфер.
 
А ще в гуманітарній підгрупі повідомили, що наразі підтверджено «місцезнахо­дження 69 наших громадян, яких ми прагнемо звільнити. В закладах української пенітенціарної системи перебуває 208 осіб, про яких запитує протилежна сторона. Домовились у найстисліші терміни провести роботу в двох паралельних напрямах: юридичний супровід і підготовка до взаємного звільнення узгоджених осіб та подальше підтвердження утримуваних», — додала Оліфер.