Бiльшiсть українських заробiтчан хочуть повернутися з Польщі додому - дослідження

17.07.2019
Бiльшiсть українських заробiтчан хочуть повернутися з Польщі додому - дослідження

Україна чекає. (Фото з сайта ubr.ua.)

Те, що польська економіка розвивається завдяки українцям, ні для кого вже не секрет. Те, що до Польщі їде найбільше українських заробітчан, — також факт. А ще саме в цій країні найбільше навчається українських студентів. Проте, незважаючи на хорошу заробітну плату, стабільну економічну та політичну ситуацію, все менше українців готові лишатися на постійне місце проживання за кордоном.
 
За підсумками дослідження, проведеного в Польщi на замовлення Поморського порталу для українців, лише двоє з п’ятьох розглядають Польщу як можливе місце постійного проживання. Головною причиною рішення наших громадян повернутися на батьківщину є родина, зазначають у дослі­дженні.
 
Як коментує цю ситуацію керівник порталу Наталя Шевченко, переїхати з родиною до Польщі — складна процедура. Потрібні кошти, житло та вiдповiдна документація. І саме з останнім в українців виникає найбільше проблем.
 
«Дуже важко вирішити формальні питання, отримати посвідку на перебування, легальний дозвіл на працю. Тому й маємо таку статистику. Ба, більше, головною метою трудової мiграцiї є бажання заробити грошей і повернутися додому. Тому лише частина українців, живучи в Польщі, таки хоче спробувати нове життя в іншій країні», — вказала керівниця порталу.
 
З її слів, шанси на зміну цієї тенденції можуть бути пов’язані з молодим поколінням українців, які лише виходять на ринок праці.
 
«Економічні мігранти, я гадаю, ще приїздитимуть. Я маю надію, що ситуація в Польщi змiниться на краще у вирішеннi формальних питань. Коли буде стабiльнiсть, більшість українців приїде. Є ще одна група — студенти. Згідно з нашими дослідженнями, лише кожна п’ята особа навчається в Польщі й працює. Це означає, що наразі міграційна хвиля молоді не надійшла», — додала вона. Проте запевняє, якщо в Україні й надалі зберігатиметься складна економічна та політична ситуація, більшість студентів таки лишатимуться в Польщі й шукатимуть роботу саме там.
 
За даними Національного банку Польщі, у цiй країні працює понад мільйон громадян України, з яких лише 330 тисяч мають дозвіл на працю. 70% усіх українців займаються тут фізичною працею.