Підписанти ядерної угоди намагаються привести Вашингтон і Тегеран до столу переговорів

16.07.2019
«Вдаючись останнім часом до провокаційних дій, Іран потрапляє в пастку, розставлену президентом США Дональдом Трампом», — наголосила у редакційній статті впливова британська газета «Файненшл Таймс». Такі дії змушують ЄС до підтримки Сполучених Штатів, констатує британське видання.
 
Упродовж року, який минув з моменту  одностороннього виведення Трампом Сполучених Штатів з ядерної угоди з Іраном від 2015 року, Тегеран мав усі права стверджувати, що є покривдженою стороною. Ісламський режим діяв обережно і розсудливо, уникаючи заходів у відповідь та продовжуючи дотримуватись положень угоди, нагадує «Файненшл Таймс». І вказує, що завдяки такій тактиці заручився підтримкою більшості світу, включно з іншими підписантами угоди: Великою Британією, Німеччиною, Францією, Росією та Китаєм.
 
«Однак останні провокаційні дії іранського режиму призвели до втрати прихильності в очах інших підписантів угоди», вважає газета. Здійснена минулого тижня іранськими збройними силами спроба захоплення британського танкера в Ормузькій протоці стала ознакою, що Іран cпричиняє конфлікт.
 
Тепер Тегеран змушений заперечувати та спростовувати подібні обвинувачення Великої Британї та США стосовно  причетності до атак iз метою саботажу на шість інших танкерів у Перській затоці у травні та червні. Іран провадить небезпечну гру в стилі «око за око», коли його урядовці вдаються до все більш войовничої риторики, обіцяючи гідний спротив економічній війні проти Ірану, яку розв’язали США.
 
Тим самим вони потрапляють у пастку, яку розставив Трамп, щоб позбавити Іран міжнародної підтримки та виставити його міжнародною парією. Внаслідок цього європейські супердержави будуть змушені відмовитись від підтримки Ірану та стати на бік США. В умовах міжнародної ізоляції ісламської країни у США можуть відчути, що у них розв’язані руки для можливого початку військової авантюри на Близькому Сході.
 
Європа, яка на ділі прагне дотримуватись ядерної угоди з Іраном, повинна значно підсилити свої дипломатичні зусилля та зважити, наскільки щирою є пропозиція Трампа стосовно проведення подальших переговорів з Іраном. Минулої неділі Франція, Велика Британія та Німеччина поширили спільну заяву, в якій попереджають, що зростаюча напруга між США та Іраном та ситуація у Перській затоці можуть спричинити остаточну руйнацію міжнародної ядерної угоди з Іраном від 2015 року.
 
У заяві йдеться: «Ризик  настільки високий, що є абсолютно необхідним, щоб усі сторони зважили можливі наслідки їх поведінки. Вважаємо, що настав час для відповідальної поведінки та пошуку шляхів деескалації напруги та шляхів відновлення діалогу», говориться у спільній заяві.
 
Німеччина, Франція та Велика Британія закликають Тегеран до дотримуватися умов ядерної угоди. «Хоча ми, як і раніше, підтримуємо угоду, проте продовження її існування залежить від того, щоб Іран беззастережно дотримувався своїх зобов’язань». Водночас вони висловили стурбованість у зв’язку з серією нападів на танкери в Перській затоці і загальним зростанням напруження в регіоні.
 
У відповідь на цей заклик президент Ірану Хасан Роухані заявив у телевізійному виступі у неділю увечері, що якщо будуть відмінені санкції, накладені на Тегеран Сполученими Штатами, то його країна «готова розпочати розмови з Америкою сьогодні, тепер і будь-де».
 
Виходячи з серйозної можливості оголошення війни Ірану президентом Трампом, Палата представників Конгресу США прийняла 12 липня закон, яким обмежується можливість президенту оголошення війни Ірану без згоди Конгресу. Це була реакція на дії Дональда Трампа, який у червні після збиття іранцями американського дрона наказав американським збройним силам завдати ударів по цілях в Ірані, але відкликав наказ за 10 хвилин до вказаного ним часу початку воєнних дій проти Ірану.
 
Тим часом міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф 14 липня прибув до США з кількаденним візитом, що вже викликало спекуляції стосовно можливої спроби зближення двох країн. У середу, 17 липня, Заріф має виступити на засіданні Економічної і соціальної ради ООН. У Тегерані курсують чутки, що Заріф прагне підготувати зустріч з американською стороною на полях Генасамблеї ООН у вересні.