Окупанти примусили 70-річного мешканця Донецька йти замінованим полем

16.07.2019
Окупанти примусили 70-річного мешканця Донецька йти замінованим полем

Мешканця окупованого Донецька залякали і змусили пройти замінованою територією. (Фото зі сторінки ООС у «Фейсбуці».)

За ранковим зведенням Операції Об’єднаних сил, 14 липня збройні формування Російської Федерації 19 разів порушили режим припинення вогню. З них шість разів — із застосуванням заборонених Мінськими угодами видів зброї — мінометів калібру 120 та 82 мм. Також противник відкривав вогонь по наших захисниках із гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» на Донецькому напрямку противник обстріляв позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Широкине, Новотроїцьке, Богданівка, Красногорівка, Мар’їнка, Водяне, Лебединське, Павлопіль.
 
На Луганському напрямку, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», позиції наших захисників обстріляні поблизу населених пунктів Кримське, Зайцеве, Новолуганське, Попасна.
 
Вогонь противник вів по всій лінії зіткнення.
 
У результаті ворожих обстрілів втрат із нашої сторони не зафіксовано. На кожен обстріл ворог отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. За даними розвідки, 14 липня двох окупантів було поранено.
 
Зранку 15-го липня ворог обстріляв позиції наших захисників поблизу Водяного, Широкиного, Луганського, Новоолександрівки.
 
Російсько-окупаційні війська нехтують усіма можливими принципами гуманітарного права та існуючими домовленостями і не припиняють вражати своєю цинічністю у ставленні до  населення тимчасово окупованих територій, використовуючи цивільних для досягнення своїх ганебних цілей.
 
13 липня ввечері російські окупанти та їхні посіпаки залякали 70-річного мешканця Донецька і примусили його піти по замінованій ними ж місцевості у бiк позицій українських захисників. Знущаючись iз літньої людини, вони планували виявити систему вогневих позицій на наших опорних пунктах.
 
Досвідчені військовослужбовці, які в цей час несли службу на спостережному посту, швидко змогли розпізнати цивільну особу та підпустили чоловіка до наших позицій без ризику для його життя і здоров’я і не розкриваючи власної системи вогню.
 
Добою раніше, ввечері 11 липня, противник обстріляв селище Чермалик. Вогонь вели з напрямку населеного пункту Набережне, застосувавши при цьому артилерію калібру 122-мм та міномети 82-го калібру.
 
Через вибухове поранення загинув 50-річний чоловік. Обстріл вівся в період із 20-ї до 22-ї години. Відомо, що ворожий снаряд впав на подвір’я. Чоловік у цей момент був на вулиці, кажуть, що він поливав город. Відомо, що від розриву артилерійського снаряду уламки пошкодили будинок та господарську будівлю.
 
Окрім того, внаслідок влучання артснаряду у присадибну ділянку, пошкоджень зазнав ще один будинок на сусідній вулиці. 

ГЕРОЯМ СЛАВА!

12 липня Український мілітарний портал повідомив про знищення ворожої самохідної артилерійської установки 2С1 «Гвоздика», забороненої Мінськими домовленостями, поблизу населеного пункту Водяне, неподалік Маріуполя. За даними військових, як тільки було виявлено роботу «Гвоздик», українське командування прийняло рішення про їх ліквідацію.
 
Спочатку за допомогою безпілотного літального апарата встановили місцезнаходження ворожих гармат. Зрозумівши, що їх виявили, вороги розпочали евакуацію із зайнятих артилерійських позицій. Під час втечі одна з самохідних гармат, зламавшись, зупинила рух, а її екіпаж пересів на багатоцільовий броньований тягач МТЛБ. Саму САУ відбуксирував колісний евакуаційний тягач КЕТ-Л на шасі «Урал-4320» до лісосмуги, де бойовики думали перечекати вогонь наших армійців. Але наші дістали і там. Ворожу САУ знищено.

А ТИМ ЧАСОМ...

Цього ж дня на Світлодарській дузі бійці полку «Азов» перехопили черговий російський безпілотник типу «Елерон-3».
 
Даний БПЛА входить у комплекс безпілотної розвідки «Елерон», який виробляють iз 2013 року  винятково в Росії, а саме у місті Казань. Призначений для ведення розвідки й коригування вогню ствольної артилерії. Його присутність на Донбасі є черговим свідченням прямої участі РФ в агресії проти України.
 
За словами азовців, саме безпілотником такого типу коригувався ворожий вогонь місяць тому, коли загинули бійці «Азова» з позивними «Круглий» та «Максон», та під час обстрілу Новолуганського, коли касетними боєприпасами калібру 152 мм завдано удару по житлових будинках селища.
 
Оперативними каналами отримано інформацію про підготовку чергового артилерійського нальоту, який мав коригуватися за допомогою вказаного БПЛА. В результаті, після входу безпілотника в повітряну зону відповідальності «Азова», здійснено його примусову посадку», — інформують у пресслужбі полку.
 
Апарат передано технічній розвідці полку в задовільному технічному стані, тож фахівці без проблем отримали відомості про особливості його застосування, дані телеметрії, відомості про місце старту апарата та осіб, що його обслуговують.

ДО РЕЧІ 

Зранку 15 липня тимчасово не працював пункт пропуску «Майорське» (Донецька область). За даними пресслужби Держприкордонслужби, безпосередньо перед відкриттям контрольних пунктів в’їзду-виїзду, о 05.45 від невідомої особи в службу «102» Національної поліції надійшло анонімне повідомлення про замінування КПВВ «Майорське». Через це цивільних та весь персонал евакуювали у безпечне місце.