Трудова міграція: сільське населення України за десять років скоротилося на 16%

16.07.2019
Економічно активне сільське населення налічує 5,6 млн осіб, за деякими даними, 2 мільйони з них — трудові мігранти. Про це в Укрінформі під час «круглого столу» на тему «Сільський та аграрний розвиток: стан та перспективи» повідомила завідувач відділу секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків Інституту економіки та прогнозування НАНУ Тамара Осташко.
 
«Загальна кількість населення — 42,1 мільйона постійних жителів. З них сільських жителів — 31,1 відсотка. Якщо взяти показники 2018 року, фактично за десять років приблизно на 16 відсотків скоротилася чисельність сільського населення. Економічно активного сільського населення від 15 до 70 років зараз 5,6 мільйона осіб», — оприлюднила вона дані останніх досліджень.
 
Рівень зайнятості сільського населення у першому кварталі нинішнього року становив 62,2 відсотка, а міського — 68,2 відсотка. За інформацією науковців, загальна кількість зайнятих у сільському господарстві — 2,9 мільйона осіб.
 
Рівень безробіття серед сільського населення України на сьогодні сягає 10,9 відсотка, серед міського населення — 9 відсотків. «Колеги з відділу аграрних перетворень надали нам такі дані, що частка самозайнятих і безкоштовно працюючих серед зайнятих у сільському господарстві становить 79,5 відсотка.
 
Інша вражаюча цифра — це обсяги трудової міграції. Якщо офіційно кількість трудових мігрантів становить близько 7 відсотків від соціальноактивного населення, то за неофіційними оцінками — кількість трудових мігрантів із села сягає 2 мільйонiв осіб. Якщо врахувати, що загальна кількість активного сільського населення — 5,6 мільйона осіб, то 2 мільйони трудових мігрантів — це надто багато», — констатувала Осташко.