Британія підтвердила, що кораблі Ірану спробували захопити її танкер

12.07.2019
Британія підтвердила, що кораблі Ірану спробували захопити її танкер

Якби не бойовий фрегат, британському танкеру з іранськими «піратами» довелося б непереливки.

Уряд Великої Британії підтвердив, що іранцi «намагалися затримати» нафтовий танкер країни в Ормузькій протоці. Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій 11 липня. «Усупереч міжнародному праву іранськi кораблі намагалися затримати комерційне судно British Heritage під час проходу Ормузькою протокою», — йдеться в заяві.
 
Згідно з повідомленням, корабель Військово-морських сил Montrose змушений був «стати між іранськими кораблями та British Heritage та озвучити застереження суднам-агресорам, які відтак розвернулися». «Ми стурбовані цими діями та продовжуємо закликати іранську владу знизити напругу в регіоні», — повідомляє уряд Об’єднаного Королівства. Натомість корпус «Вартові ісламської революції» Ірану заперечує спробу зупинити британський танкер — таке повідомлення оприлюднило 11 липня пов’язане з іранським урядом агентство Fars.
 
Ще 4 липня британські морські піхотинці висадилися на супертанкер Grace1 біля берегів Гібралтару (британської заморської території) і заявили про його арешт за підозрою в перевезенні іранської нафти до Сирії всупереч санкціям Євросоюзу. Іран зажадав негайного звільнення нафтового танкера. 5 липня один iз керівників корпусу «Вартових ісламської революції» заявив, що Іран має захопити у відповідь британський танкер. Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав затримання судна «піратством» і «небезпечним прецедентом».
 
Гібралтар отримав дозвіл від свого Верховного суду затримати танкер на 14 днів.
 
Речник Центрального командування Збройних сил США Білл Урбан заявив, що Пентагон поінформований про цей інцидент, і додав: «Загрози міжнародній свободі навігації вимагають міжнародного рішення».