Новим «куратором» вугільної промисловості став топ-менеджер сина Януковича

10.07.2019
У Києві, на вулиці Ірининськiй, поруч iз будівлею Служби безпеки, України розташований негласний офіс «тіньового міністерства енергетики». Про це пише видання «Капітал». За його даними, тут «проводять співбесіди і присягають на вірність» новим кураторам вугільні «генерали» та інші чиновники галузі, які курсували тут увесь минулий тиждень». Видання зазначає, що, за інформацією з різних джерел, «головний розводящий» вуглепрому сьогодні — це топ-менеджер Олександра Януковича Віталій Бєляков.
 
«Саме Бєляков, за даними в міністерстві, і «приймає гостей» в офісі на Ірининськiй. Це дає всі підстави називати його «тіньовим міністром». Більше того, можна припустити, що на цій «посадi» Бєляков залишиться й після зміни уряду», — йдеться у статті.
 
Видання нагадує, що, за даними ЗМІ, саме Бєляков очолив реалізацію вугілля на окупованих територіях Донецької області ще в 2015 році, організувавши відповідну схему разом з «ексвіцепрем’єром» iз соціальної політики в «уряді ДНР» Олександром Калюжським, а також зі своїм племінником Максимом Еккертом, який відповідав за продаж вугілля на територію Росії і в окупований Крим через ТД «вугілля Донбасу».
 
«Серед ключових кадрових перестановок, які він уже провернув, — чергова зміна керівництва державного «Центренерго» і призначення нових директорів на цілiй низцi державних шахт», — йдеться в матеріалі.
 
За даними порталу, міністр енергетики Ігор Насалик, найімовірніше, змушений буде підлаштовуватися під Бєлякова. «Саме останній зміг пообіцяти Коломойському щомісячні відрахування в 20 млн доларiв за реалізацію схем на «Центренерго» , — додає ЗМІ.
 
«Першими «ластівками» приходу Віталія Бєлякова «на вугілля» стало призначення в. о. генерального директора«Центренерго» Володимира Потапенка, а директором iз матеріально-технічного забезпечення став кум Бєлякова Олександр Уваров. Він уже був комерційним директором при Януковичі. «Цілих» 2,5 місяця в 2011 році. [...] Потапенко — це найманий менеджер Бєлякова. Теж iз «багатим» досвідом роботи на «Центрі». При Януковичі він був заступником директора з палива Вуглегірської ТЕС. Відповідно до виписки з трудової книжки, період його діяльності тут становить «аж» 1,5 місяця — з 09.11 по 23.12.2011 року. Після цього він «працював» на підконтрольній Олександру Януковичу Стахановськiй ЦЗФ у Луганській області», — пише газета.
 
Уже після Революції гiдностi Потапенко фігурував у гучному скандалі навколо «Чернігівторфу», на який був поставлений міністром Насаликом для підготовки підприємства до приватизації. Батько Уварова — Ігор Уваров — зараз працює головою департаменту палива в центральному апараті «Центрененерго».
 
«Потапенко прийшов на посаду глави «Центренерго» після звільнення попереднього керівника — Петра Кравця. ...За даними джерел на підприємстві, це пов’язано із запропонованими Кравцю схемами поставок вугілля з ОРДЛО, які повинні будуть заходити на «Центренерго» під виглядом вугілля з Росії. Нібито йому було поставлено завдання спалювати до 500 тис. тонн донбаського вугілля через Білорусь на місяць. За інформацією інсайдерів, Кравець відмовився підписувати відповідні контракти, посилаючись на те, що низьку якість вугілля з копанок і шахт окупованого Донбасу відразу буде виявлено», — йдеться в статті.