Фермери Півдня України прогнозують високий урожай кавунів

10.07.2019
Фермери Півдня України прогнозують високий урожай кавунів

Соковиті і смачні.

Ранні кавуни вже збирають повним ходом на полях Херсонської області, звідки їх доставляють вантажівками по всіх куточках України. Як повідомив Департамент агропромислового розвитку Херсонської ОДА, місцеві кавуни реалізують на всіх великих гуртових ринках України, таких як «Шувар» (Львівська область), «Столичний» (Київ), «Початок» (Одеса).
 
«Площа посіву баштану цього року практично не збільшилась — приблизно 23 тисячi гектарів. Але валовий збір кавунів та динь цього року збільшимо, оскільки червневі дощі сприятливо вплинули на баштанні. Врожайність кавунів в сезоні-2019 очікується в середньому на 10 відсотків вищою за минулорічну», — йдеться у повідомленні.
 
Як завжди, центральні регіони найдорожчі (кавуни тут коштували 15-20 грн/кг), а південні найдешевші (від 10 до 13 грн/кг). Західні регіони не вирощують кавуни, але споживають їх дуже добре, тому і ціни тут встановилися близькі до найвищих по країні (14-16 грн/кг). 
 
Про те, що кавунів цього року буде вдосталь, говорить багато виробників, тому вижити в умовах низької ціни допоможе правильно побудований експорт. Експортне вікно цього року може бути довшим і вигіднішим, тому що аномальна спека зараз панує у бага­тьох країнах Європи, пригнічуючи тамтешній врожай. Тому розслаблятися цього сезону не треба, натомість — спробувати використати шанс заявити про себе на міжнародній арені з українськими кавунами та закласти майбутнє для довготривалих взаємовідносин з імпортерами по всьому світу.
 
«Минулого року Одеська область експортувала баштаннi невеличкими партіями до Латвії, Литви та Білорусі. Цього року також є плани на здійснення експортних поставок регіональними виробниками», — розповіла заступник директора департаменту Маргарита Степанова.
 
На початок тижня ціна на кавуни на українських оптових ринках становила 6-8 грн за 1 кілограм, а наприкінці липня, коли почнеться масовий збір кавунів, очікується, що гуртова ціна на кавун з поля може бути меншою за півтори гривні за кіло.
 
Виробники баштанних уже стрімко набирають обертів і пропонують першу продукцію за досить невисокими цінами. Так, iз початку сезону вітчизняні кавуни подешевшали вдвічі. Ціна 30-40 грн/кг, виставлена на початку збору, протрималися недовго і вже скоро кавуни з українських полів можна буде купити в мережах супермаркетів по 12-17 грн/кг.