Вимогу ліцензування сховищ пального для фермерів України можуть відмінити

09.07.2019
Вимогу ліцензування сховищ пального для фермерів України можуть відмінити

У агропідприємців з’явився шанс заправляти сільгосптехніку таки з власних, наперед придбаних запасів пального. (Фото з сайта growhow.in.ua.)

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України дискутують щодо обов’язковості ліцензій на зберігання пального сільгоспвиробниками та можливості його скасування для малих господарств.
 
Як повідомила пресслужба відомства, Мінагрополітики працюватиме над законодавчим вирішенням цієї проблеми вже найближчим часом. Крім того, обговорили введення в дію нового ДСТУ-3768:2019 «Пшениця. Технічні умови» та підписання нового Меморандуму з учасниками зернового ринку наприкінці серпня, для формування якого регіони до кінця липня мають подати до Мінагрополітики попередні балансові прогнози.
 
Нагадаємо, з 1 липня в Україні почали діяти нові вимоги щодо обов’язкового ліцензування всіх ємностей для зберігання палива. Ця ініціатива може позбавити аграріїв можливості зберігати дизель для власних потреб. На порушників чекають штрафи від 500 тис. до 1 млн грн.
 
Самі аграрії вважають, що це штучно створена проблема для фермерів. За прогнозами, 97% фермерів не зможуть вчасно оформити ліцензії на пальне, бо не мають необхідного пакета документів. Ліцензію видають на п’ять років, і для її отримання потрібно взяти дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки, якими є зберігання, транспортування горючих рідин, маса котрих дорівнює або перевищує 5 тисяч тонн. Аби отримати такий дозвіл, фермер має подати до Держпраці висновок експертизи про стан охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання, а чиновники повинні підтвердити спроможність компанії виконувати небезпечні роботи.
 
Висновок експертизи, який надають до територіального органу Держпраці, коштує 8—25 тисяч грн. Вартість обладнання, яке потрібно встановити, — окрема проблема.
 
Головна мета реформи — боротьба з контрафактом і підпарканними заправками. Але й аграріїв до 1 липня зобов’язали отримати ліцензії на зберігання пального на своїй території. Для цього їм треба було отримати мінімум 16 дозволів у п’ятьох структурах. На порушників одразу чекали штрафи, однак Верховна Рада відтермінувала каральну частину до 1 січня 2020 року.
 
Як висловився перший віце-президент Асоціації фермерів i приватних землевласників України, голова Черкаської АФЗ Віктор Гончаренко, оформити такі документи чесним способом дуже складно.