Соратника Януковича єнакієвського Юрія Іванющенка зняли з розшуку

05.07.2019
Соратника Януковича єнакієвського Юрія Іванющенка зняли з розшуку

Зі зміною влади в Україні за остранні пару місяців інформаційний простір заповнив шквал найпарадоксальніших новин. Зокрема, щодо відвертого повернення впливу цілої низки «діячів» часів Януковича.
 
 
Черговим інформсюрпризом стало повідомлення: ексдепутата від Партії регіонів i колишнього соратника «проффесора» — шістдесятирічного Юрія Іванющенка зняли з розшуку.
 
 
Як пояснили в Нацполіції, це відбулося на підставі інформації з прокуратури Одеської області.
 
«На початку червня ми отримали постанову прокуратури області про закриття кримінального провадження щодо вказаного громадянина. За законом це автоматично тягне за собою внесення змін до розшукових баз і зняття з розшуку», — заявив речник Нацполіції Ярослав Тракало.
 
За його словами, правоохоронці дізналися про нібито скасування закриття кримінального провадження щодо Іванющенка з відкритих джерел шляхом моніторингу мережі iнтернет.
 
А 27 червня картку розшуку анульовано на підставі первинних, а також перепідтверджувальних документів про закриття провадження. Речник Нац­поліції пояснив, що розшук можуть розпочати знову в разі отримання нового доручення та постанови прокуратури. 
 
У прокуратурі Одеської області підтвердили, що закрили справу проти Іванющенка ще у квітні 2019 року. Приводом для цього стало скасування Конституційним Судом статті про незаконне збагачення та зобов’язання судів закрити справу в тій частині, яка стосувалась «рейдерства» одеського ринку.
 
Також стверджують, нібито «наразі триває досудове розслідування за фактом можливого вимагання права на майно та заволодіння бюджетними коштами». Чого саме стосується справа, розслідування якої триває, правоохоронці не повідомили.
 
Речниця глави Генпрокуратури Лариса Сарган зазначила, що заступник генпрокурора нібито поновив одну з частин справи щодо вимагання частки в одеському ринку «7-й кілометр». А начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції Василь Неволя повідомив, що у квітні 2019 року комісія з контролю за файлами Інтерполу вирішила видалити з бази інформацію по екснардепу. Таке рішення означає зняття з міжнародного розшуку. 
 
Нагадаємо, екс-нардеп від регіоналів Юрій Іванющенко, відомий як «Юра Єнакієвський», втік з України одразу після Революції гідності. У ВРУ був членом Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.
 
Також «лідирував» у  списку депутатів-прогульників. У 2011 році посів 2-ге місце у рейтингу ста найвпливовіших українців, згідно з даними журналу «Корреспондент».
 
Згодом Іванющенку ін­кримінували заволодіння коштами держбюджету в особливо великих розмірах, а також рейдерстві відомого одеського ринку «7-й кілометр». На початку 2017 року суди закрили справу щодо Іванющенка — Верховний Суд заявляв, що в цьому винна Генпрокуратура.