ОБСЄ виявила за 50 км від Луганська російську станцію РЕБ Р-378А «Тобол»

03.07.2019
Патруль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні під час планового об’їзду територій виявив автоматизовану станцію радіоперешкод Р-378А в окупованому населеному пункті Кадіївка (колишній Стаханов), йдеться у звіті СММ ОБСЄ за 30 червня.
 
Російська станція радіоперешкод розташувалася за 50 кілометрів на захід від Луганська, і цього разу європейські спостерігачі її таки побачили, на відміну від десятків проігнорованих раніше фактів очевидної присутності росіян.
 
Невже попередня вибіркова «сліпота» європейців диктувалася підготовкою до повернення делегації РФ до Парламентської асамблеї Ради Європи? Втім, СММ ОБСЄ неодноразово фіксувала російські системи РЕБ на території Донбасу.
 
Вважається, що за допомогою цих систем РФ неодноразово заважала БПЛА місії моніторити ситуацію на лінії розмежування. Крім того, наявність згаданих систем лише підтверджує участь російської армії в конфлікті, що уряд РФ постійно заперечує.
 
Нагадаємо, — ще 12 серпня минулого року на сайті Bellingcat з’явилася інформація, що в ОРДЛО помічені новітні системи РЕБ російських збройних сил — «Красуха», «Леєр», «Репелент» та вперше продемонстрована тільки у 2017 році «Билина».
 
Автоматизована станція постановки перешкод радіозв’язку Р-378А «Тобол», викрита днями, так само призначена для виявлення та придушення ліній радіозв’язку противника. Перебуває на озброєнні підрозділів радіоелектронної боротьби збройних сил Росії.