Фермерське господарство «Шафран Любимівський» на Херсонщині розширює поля під спаржу

03.07.2019
Експериментальне господарство з Херсонщини поступово збільшує площі до 10-12 га, щороку висаджуючи по 1-2 га.
 
А також планує випускати продукт під власним брендом. Як повідомляє agro-yug, всього тут вирощують три сорти спаржі.
 
Сезон збирання 2019 року вже закінчено. Зазвичай він для цієї культури триває близько 2—2,5 місяців. Співвласник господарства Олег Демченко зазначив, що цьогоріч урожайність була нижчою, ніж минулого року, але на це головним чином вплинули погодні умови.
 
«В минулому році ми зібрали спаржі 5 т/га. Цього року близько 4 т/га, бо дуже спекотно було. Спаржі потрібно вирости на 20 см, тоді її зрізають, — вона ніжна, а паросток ще не пускає додаткових бокових гілочок.
 
А коли дуже жарко, то спаржа не встигає повноцінно вирости, як уже розпускається, тому було дуже багато браку в цьому році», — розповів фермер.
 
Він реалізує свою спаржу сусідньому господарству, яке продає його під своєю торговою маркою «Гурмець з Любимівки». Але згодом планує випускати продукт під власним брендом.
 
«Поки що ми працюємо під прапором «Гурмець з Любимівки». За те, що вони упакують, відвезуть і продадуть нашу спаржу, ми віддаємо їм 50% прибутку. Але ми вже працюємо над своїм брендом. Ми вже його розробили і згодом, я думаю, ви побачите на прилавках ще торгову марку, яка називатиметься «Спаржа Любимівська», — ділиться планами фермер.
 
Але для цього господарство хоче спершу розширити площі під культурою та напрацювати ринки збуту. Уся спаржа у «Шафран Любимівський» закладена на крапельному підземному зрошені, яке розраховано на 8 років. У господарстві вже закладено саджанці спаржі для розширення площі під урожай наступного року.
 
Нагадаємо, у вартості спаржі майже половина припадає на оплату праці. При цьому ціна на неї дуже хороша, особливо в експортному варіанті, тому вирощувати цю нішеву культуру вигідно.