Трамп перший з президентів США ступив на територію КНДР: головні підсумки візиту

02.07.2019
Трамп перший з президентів США ступив на територію КНДР: головні підсумки візиту

Дональд Трамп та Кім Чен Ин.

Президент США Дональд Трамп і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин 30 червня зустрілися в демілітаризованій зоні на кордоні Північної і Південної Корей.
 
 
Лідери потиснули один одному руки, після чого Трамп зробив кілька кроків на північнокорейську територію. Він став першим чинним президентом США, котрий ступив на територію КНДР.
 
 
Після ще одного руко­стискання Трамп і Кім разом повернулися на територію Південної Кореї, де до них приєднався південнокорейський президент Мун Чже Ін.
 
Президент США сказав Кім Чен Ину, що він пишається фактом перетину демаркаційної лінії.
 
«Це для мене честь — зустрітися з тобою. Честю для мене теж був перетин цієї лінії. Я припускав, що можу це зробити. Хоч і не був у цьому впевнений, але був до цього готовий. Хочу тобі за це подякувати, це було чудово», — наголосив Дональд Трамп.
 
Це третя зустріч Дональда Трампа з Кім Чен Ином. Перший саміт лідерів США та Північної Кореї відбувся у червні минулого року в Сінгапурі, друга зустріч мала місце в лютому цього року в Ханої.
 
Дональд Трамп оцінив останню зустріч як «дуже вдалу», «чудову для світу» і «легендарну». Американський та північнокорейський лідери домовилися відновити процес переговорів між обома країнами в робочих групах. Дональд Трамп сказав, що робочі групи зустрінуться через два-три тижні й «побачать, що можна зробити».
 
Президент США наголосив, що для нього неважливий темп розмов, голов­не — «всебічна добра угода». Трамп додав, що санкції проти Пхеньяна залишаються в силі. Двосторонні розмови зайшли в глухий кут після фіаско саміту в лютому, коли Вашингтон вимагав «повного роззброєння» Північної Кореї.
 
Третя зустріч американського та північнокорейського лідерів виглядала імпровізованою, хоча, напевне, їй передували відповідні дипломатичні кроки. Після закінчення саміту «Великої двадцятки» в японському місті Осака Дональд Трамп відбув із дводенним офіційним візитом до Південної Кореї. У п’ятницю, 28 червня, на своїй сторінці в «Твіттері» він несподівано запропонував Кім Чен Ину зустрітися в демілітаризованій зоні. Останній погодився за кілька годин до запропонованого часу зустрічі. Таким чином сталася сенсація з перетином кордону. 
 
Після закінчення зустрічі, яка тривала годину замість запланованих 15 хвилин, Дональд Трамп та президент Південної Кореї Мун Чже Ін провели главу КНДР до кордону з Північною Кореєю.