Україські військові залишили позиції у Станиці Луганській: відхід окупантів досі не підтверджений

02.07.2019
У Станиці Луганській, як відомо, відбулося відведення українських підрозділів. Наші військові відійшли з однієї з позицій, що розташовувалась перед КПВВ «Станиця Луганська».
 
Все відбувалось під наглядом представників ОБСЄ, котрі були по обидві сторони. Крім того, за відведенням військ спостерігав особисто командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський. 
 
За його словами, це перший етап відводу сторін від околиць Станиці Луганської. За знаком сигнальних ракет із нашої сторони та сторони бойовиків, наші військові залишили визначені ОБСЄ позиції. 
 
Противник також повідомив про відведення своїх військ. Проте звіту представників наглядової місії ОБСЄ щодо останнього на момент підготовки цього матеріалу так і не оприлюднено. 
 
Розведення сил і засобів на ділянці №1 проводили впродовж трьох діб, з 26 по 28 червня. Ще одна доба давалася на здійснення офіційної заяви про розведення сил і засобів та додаткова доба — на інспектування СММ ОБСЄ виконання зобов’язань щодо розведення і оголошення результатів розведення сторін.
 
Слід додати, що практичне виконання вимог Мінського процесу щодо заходів розведення сторін на зазначеній ділянці №1 «Станиця Луганська» планували здійснити ще 2016 року.
 
Військові неоднозначно оцінюють цю подію. З одного боку, поки нема точної інформації про місця, визначені для відведення військових підрозділів, складно говорити про тактичні переваги якоїсь зі сторін.
 
З іншого боку — однозначно зрозуміло, що противник активно використовує факт відведення військ для своїх інформаційно-психологічних операцій, спрямованих на зниження бойо­вого духу особового складу Збройних сил.
 
Чим, у принципі, і пояснюється величезна кількість думок та версій різного гатунку, якими повняться ЗМІ та соцмережi. Задача противника — посіяти сумніви щодо правильності дій українського командування. 
 

ДО РЕЧІ

Прикордонники зі складу Об’єднаних сил разом iз бійцями Національної гвардії виявили місце зберігання боєприпасів у районі автомобільної дороги «Бахмут — Горлівка», за 15 кілометрів від контрольного пункту в’їзду-виїзду «Майорське». Це сховок iз боєприпасами — 20 пострілів до гранатомета РПГ-7.
 
Небезпечну знахідку вилучено та передано компетентним органам. Відомості про виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами», внесено до ЄРДР.
 
Співробітники СБУ, залучені до операції Об’єднаних сил, викрили також у Донецькій області антиукраїнського інтернет-агітатора.
 
Мешканець Маріуполя розміщував на персональних сторінках заборонених російських соціальних мереж матеріали із закликами до зміни меж території та дер­жавного кордону України, інспірування протестних настроїв, популяризував терористичні організації «Д/ЛНР».
 
Агітатор нав’язував користувачам соцмереж прокремлівський погляд на події в Україні, маніпулював суспільною думкою, насамперед напередодні виборів до Верховної Ради для просування вигідних для РФ кандидатів.
 
Правоохоронці задокументували, що матеріали, які розповсюджував поборник «руского мiра», спрямовані на радикалізацію суспільних настроїв, зокрема через поширення дезінформації про переговорний процес iз врегулювання ситуації на Донбасі, провокування до протестних дій. За місцем мешкання агітатора співробітники СБУ виявили та вилучили комп’ютерну техніку, мобільні термінали та сім-картки, що підтверджують його протиправну діяльність.
 
У межах відкритого кримінального провадження зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до протиправної діяльності.