Стартап українських вчених із розмінування отримав державний грант

26.06.2019
Стартап українських вчених із розмінування отримав державний грант

Усунути загрозу можна. (Фото з сайта hromadske.radio.)

Українських учених можна привітати з дуже важливим і необхідним досягненням — вітчизняний стартап із розмінування отримав державний грант на 500 тис. гривень від Фонду підтримки винаходів Мінекономрозвитку — на продовження й удосконалення розробки.
 
 
Система Minect.ai, створена вітчизняними науковцями, працює з потоками візуальних даних, отриманих iз різноманітних носіїв, зокрема дронів, роботів i смартфонів.
 
 
Вона може обробляти знімки з радіолокаторів і тепловізорів, аналізувати й створювати інтерактивну карту локацій мін разом з їх характеристиками.
 
 
Варто наголосити, що це перша у світі автоматична система розпізнавання мін і снарядів на базі штучного інтелекту, яка моментально виводить характеристики й рекомендації саперам  для  їх подальших дій.
 
Зважаючи на війну на Донбасі, проект розробляли перш за все саме для українських саперів, основною його метою є автоматизація та безпека дій щодо розмінування територій. 
 
Крім того, у системи буде цивільний мобільний додаток, тож при виявленні мін громадяни матимуть можливість зробити фото й одразу відправити його на центральний сервер, де конкретний вибуховий пристрій «розпізнають». Одразу про це доповідатимуть в оперативний штаб. Інформацію наноситимуть на загальну карту розташування мін.
 
Minect.ai побудована на нейронних мережах, а це означає, що вона здатна тренуватися на будь-яких даних. Наприклад, за необхідності застосування Minect.ai на нових снарядах система здатна за тиждень «навчитися» їх ідентифікувати. Оскільки ноу-хау засноване на штучному інтелекті розпізнавання образів, воно здатне натренуватися розпізнавати не лише міни, а й військову техніку, стратегічні об’єкти тощо. 
 
Але ж, слід зауважити, що проблема розмінування територій стосується не лише сходу України, а й багатьох інших країн. Тож актуальність Minect.ai уже визнана НАТО, фондом FSD та організацією Urs Endress. Завдяки цій розробці процес розмінування можна автоматизувати й значно прискорити, без застосування великої кількості людських і фінансових ресурсів.
 
Нагадаємо, що Україна входить в топ-5 країн за кількістю жертв серед цивільних від наземних мін: із початку війни на Донбасі від ви­бухів мін загинуло 977 громадян, ще 1 тис. 528 людей отримало поранення.
 
Закордонні джерела стверджують: щоб виготовити і встановити міну потрібно 3-10 доларів, а для її знешкодження треба витратити 300-1000 доларів. Крім створення мінних полів, зазвичай заміновують автомобільні та залізничні мости, транспортні розв’язки, об’єкти водо- й енергопостачання, кинуті блокпости та опорні пункти.
 
Цивільним у прифронтових районах варто пам’ятати факти, які допоможуть їм врятувати власне життя й життя ближніх: в жодному разі не можна брати небезпечний предмет у руки, варто навчити дітей правилам безпечної поведінки, треба дивитися під ноги, не підходити до вибухівки.
 
Додамо, що наприкінці 2018 року Верховна Рада прийняла закон про протимінну діяльність в Україні. Він передбачає створення Центру протимінних операцій та інспекції з контролю якості протимінної діяльності.
 
А у квітні цього року ВРУ дозволила залучати іноземні кошти для проведення протимінної діяльності, ухваливши Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні», щодо удосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності».