На Донбасі поблизу Кодеми бойовики обстріляли сільськогосподарські угіддя

26.06.2019
Противник нарощує військовий тиск. За минулу добу збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 44 рази порушили режим припинення вогню.
 
З них п’ятнадцять разів — із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 152 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм. 
 
Обстріли наших захисників ведуться також із гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. 
 
Найбільше обстрілів на Донецькому напрямку — в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Там зафіксовано 33 обстріли позицій Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Водяне, Авдіївка, Красногорівка, Павлопілля, Мар’їнка, Богданівка, Широкине, Кам’янка, Піски, Новоселівка Друга, Чермалик, Талаківка. 
 
На Луганському напрямку, де діє оперативно-тактичне угруповання «Північ», були обстріляні позиції наших захисників поблизу Південного, Новгородського, Новолуганського, Кримського, Луганського, Кряківки. 
 
Під артилерійським обстрілом окупантів опинився населений пункт Кодема Донецької області. Російсько-окупаційні війська застосовували важку артилерію калібру 152 мм та 122 мм протягом трьох годин ввечері 23 червня, обстрілюючи сільськогосподарські угіддя поблизу Кодеми.
 
Ворожі снаряди не долетіли лише 900 метрів до житлових будинків мешканців села. За результатами фотофіксації, спостережна група «Світлодарськ» української сторони СЦКК встановила, що вогонь вівся з напрямку Калинівського. На місці події військові зафіксували величезні вирви від вибухів артилерійських снарядів.
 
За минулу добу два українських військовослужбовцi отримали поранення, ще двоє — бойове травмування. 
 
Командування 24-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України імені короля Данила повідомило, що тіло бійця, який загинув 22 червня внаслідок мінно-вибухових поранень в районі селища Оленівка на Донеччині, вдалося забрати з «сірої зони».
 
30-річний львів’я­нин,­ сол­дат Анатолій Соро­чин­ський підірвався на міні під час перевірки місцевості в секторі відповідальності спо­стережного посту. «Інтенсивний вогонь ворога унеможливив негайну евакуацію тіла. Військовослужбовець, який намагався надати Сорочинському першу невідкладну допомогу, внаслідок психологічної травми у стресовій ситуації не зміг правильно вказати напрямок, де сталася ця трагедія. Через це пошукова група, яка складалася з військовослужбовців бригади, не змогла його виявити впродовж першої доби.
 
Враховуючи високу температуру повітря, звернулись до гуманітарного проекту «Евакуація-200», — повідомила прес-служба 24-ї окремої механізованої бригади ввечері 24 червня. Після досягнення домовленості про повний режим тиші волонтерам удалося знайти та повернути тіло загиблого бійця вранці 24 червня.
 
«...Військовослужбовець на захист своєї Батьківщини став на самому початку війни у складі добровольчого батальйону «Айдар», а наприкінці 2017 року прийшов до лав «королівської» бригади. Анатолій загинув як справжній воїн і до останньої хвилини свого життя не випускав iз рук своєї зброї, з якою його й знайшли пошуковці», — йдеться у повідомленні 24 омбр.
 
Анатолій Сорочинський — восьма бойова втрата ЗСУ в червні 2019 року. «УМ» висловлює співчуття рідним i близьким загиблих.
 
На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. 
 
За даними розвідки, 24 червня трьох окупантів поранено, знищено БПЛА противника та пошкоджено радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби «ЗООПРАК».
Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню. 

УПІЙМАЛИСЯ 

Контррозвідники Служби безпеки України, залучені до операції Об’єднаних сил, затримали у Донецькій області бойовика терористичної організації «ДНР».
 
Оперативники спецслужби встановили, що мешканець регіону в 2016 році приєднався до незаконних збройних формувань. До травня 2019 року зловмисник перебував в одному з артилерійських підрозділів бойовиків.
 
Наразі затриманий у межах відкритого кримінального провадження співпрацює зі слідством та надає покази щодо діяльності терористичної організації, а також причетності РФ до окупації окремих районів Донецької і Луганської областей. 
 
Зловмисник, зокрема, повідомив про численні випадки артилерійських обстрілів бойовиками житлових кварталів Донецька з використанням забороненого Мінськими домовленостями озброєння для висвітлення у проросійських ЗМІ як начебто провокацій з боку ЗС України.
 
Також він розповів про переправлення на територію тимчасово окупованого Донецька російської зброї та обладнання, зокрема мобільної переносної станції супутникового зв’язку «Ауріга» (новітня розробка ВПК РФ, прийнята на озброєння РФ у 2014 році). Крім цього, затриманий повідомив про активізацію роботи ФСБ у середовищі бойовиків для недопущення їх переходу на українську сторону.
 
Наразі фігуранту провадження оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.
Триває досудове розслідування.
 
* * *
 
Прикордонники Луганського загону зі складу Об’єднаних сил неподалік від села Марківка затримали громадянина Росії, який їхав воювати за «руський мір». Від дільничного інспектора прикордонної служби надійшла інформація, що на території населеного пункту перебуває чоловік, який має при собі російський військовий квиток.
 
Під час фільтраційних заходів правоохоронці встановили, що чоловік є 40-річним громадянином РФ, уродженцем міста Вороніж і неодноразово відбував покарання в місцях позбавлення волі на території Російської Федерації за злочини, пов’язані з крадіжками та грабежами.
 
За словами росіянина, нещодавно у нього виник конфлікт із місцевим кримінальним авторитетом, тому він вирішив потрапити на територію так званої «ЛНР». Надалі планував вступити до незаконних збройних формувань та «воювати за Росію проти США»