У Холодному Яру із 150-річного всохолого дуба зробили лісівника

26.06.2019
У Холодному Яру із 150-річного всохолого дуба зробили лісівника

У Холодному Яру старий дуб перетворили на унікальну скульптуру лісівника. (Фото надане пресслужбою Черкаського обласного лісового та мисливського господарства.)

На Черкащині, у Грушківському лісництві Кам’янського лісгоспу, яке у Холодному Яру,  вирізьбили лісівничу композицію із всохлого дуба і цим самим дали йому друге життя.
 
«Дуб, вік якого понад 150 років, зростав при вході на територію Грушківського лісництва і був його справжньою зеленою окрасою.
 
Проте  лісівники помітили, що дерево ослабло, має ознаки всихання, його почали пошкоджувати жук-олень та вусач дубовий, які, до слова, є червонокнижними. З того часу дерево намагалися врятувати  —  обрізали всохле гілля та крону»,  —  розповідають «УМ» у пресслужбі Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.
 
Але, наголошують, такі заходи не допомогли і дуб усох повністю. Тоді  у лісничого Грушківського лісництва Сергія Могили виникла ідея  —  перетворити старого на дерев’яну скульптуру. Тож дерево не зрізали повністю, а покликали до нього різьбярів. 
 
«За тиждень майстри, працюючи просто неба, перетворили всохле та пошкоджене жуками дерево на справжній дерев’яний витвір мистецтва  —  скульптуру лісівника  —  охоронця лісів Холодного Яру. Окрім основного компоненту, композицію прикрашають сова та герб Кам’янського лісгоспу»,  —  підсумовують у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.