Жовта картка за розслідування: після 46 днів у комі помер черкаський журналіст Вадим Комаров

21.06.2019
Жовта картка за розслідування: після 46 днів у комі помер черкаський журналіст Вадим Комаров

Журналіст Вадим Комаров розслідував свавілля місцевої влади і став черговою жертвою безкарності злочинів проти свободи слова в Україні. (Фото з «Фейсбука».)

У Черкасах у ніч на четвер, 20 червня, не стало 59-річного журналіста Вадима Комарова. Він помер у реанімаційному відділенні міської лікарні, так і не прийшовши до тями після жорстокого побиття в центрі міста близько 9-ї ранку 4 травня.
 
 
Невідомий пробив голову чоловікові на перехресті вулиць Надпільної та Небесної сотні, біля Центрального ринку. За словами дружини Ольги, Вадим того ранку йшов за покупками. Журналіст Валерій Макеєв повідомляв, що його друг Вадим Комаров того дня нібито планував зайти до поліції. 
 
Голова громадської ради при Черкаській ОДА Олег Скалько уточняв, що журналіста тричі вдарили тупим металевим предметом по голові, ймовірно, молотком. Постраждалий потрапив у реанімацію Третьої міської лікарні у вкрай тяжкому стані, йому зробили операцію, але він так і не вийшов iз коми.
 
«Чергове вбивство українського журналіста. Від часу нападу Вадим був без свідомості, перебував у стані коми. Єдина версія замаху, а тепер уже і вбивства, яку поділяють черкаські журналісти, — саме професійна діяльність Вадима Комарова. Він був незручним для багатьох місцевих політиків. Ставив незручні запитання про корупцію в Черкасах, порушував резонансні теми», — повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.
 
Фізична агресія щодо журналістів в Україні — на неприпустимо високому рівні, констатує Сергій Томіленко. А системна безкарність провокує нові атаки. Тож Національна спілка журналістів України продовжує наполягати на проведенні спеціальних парламентських слухань із питань фізичної безпеки журналістів та свободи слова.
 
«Продовжуємо вимагати реального, а не декларативного захисту прав українських журналістів! Чергове вбивство журналіста в Україні. Після демонстративно убитого в центрі Києва Павла Шеремета сумний список поповнюється новим прізвищем, — інформує очільник НСЖУ. — Співчуття родині та друзям загиблого журналіста. Вадиме, вічна пам’ять...» 
 
Однією з найгучніших останніх публікацій Вадима Комарова була про обставини п’яного бунту в Черкаській колонії №62. Журналіст також розслідував теми розкрадання бюджету, незаконного будівництва, корупції. За інформацією місцевих ЗМІ, Вадима Комарова вже намагалися застрелити у 2016 році. 
 
Правоохоронці після нападу на Вадима Комарова 4 травня відкрили провадження за статтею «Умисне тяжке тілесне ушкодження». Тільки після смерті журналіста активність почала проявляти Нацполіція.
 
Справу про побиття журналіста Вадима Комарова перекваліфіковано на умисне вбивство, заявив  Сергій Князєв. Правоохоронці учора прозвітували: «Над розкриттям цього злочину працює посилена співробітниками центрального апарату Нацполіції група слідчих, яку очолив перший заступник керівника відомства — начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін. До складу групи ввійшли найдосвідченішi працівники слідчих і оперативних підрозділів апарату Нацполіції». Про це голова Національної поліції України повідомив лише 20 червня.