Обстріли кулями і фейковими новинами: напередодні зустрічі в Мінську ситуація на фронті різко загострилася

19.06.2019
Обстріли кулями і фейковими новинами: напередодні зустрічі в Мінську ситуація на фронті різко загострилася

Мирні жертви чергового обстрілу Мар’їнки. (Фото зі сторінки Михайла Ухмана у «Фейсбуцi».)

Ситуація на фронті різко загострилася. Військові пояснюють це передусім запланованим на 19 червня засіданням тристоронньої контактної групи в Мінську.
 
 
Противник став значно активнішим в агресії як у військовому прояві, так і в проведенні інформаційно-психологічних операцій. 
 
 
Нагадаємо, 13 червня агресор обстріляв будівлю діючої школи в окупованому селищі Михайлівка (Золоте-5) на Луганщині. Про обстріл повідомила у своєму звіті спільна моніторингової місія ОБСЄ.
 
У непідконтрольній українському уряду Михайлівці, що за 58 км на захід від Луганська, спостерігачі зафіксували свіжі отвори від куль у склопакетах вікон на декількох поверхах будівлі школи.
 
«Пошкодження було спричинено вогнем зі стрілецької зброї», — йдеться у звіті ОБСЄ.
 
За даними місії, найближчі позиції бойовиків розташовані за 700 метрів на північ від школи. Крім того, в Михайлівці (Золоте-5) спостерігачі виявили наслідки обстрілу зі стрілецької зброї місцевого магазину. Продавчиня розповіла, що знайшла застряглу в даху кулю, коли прийшла вранці на роботу. 
 
 
А 14 червня російсько-терористичні війська вкотре обстріляли Мар’їнку. Цього разу під вогонь окупантів потрапили і мирні мешканці — сім’я, яка в цей час перебувала у своїй оселі. Найстаріший потерпілий — 86 річний дідусь — зазнав найбільших поранень, бо він опинився під завалами стін i перекриття.
 
Наші воїни швидко дістали його з-під розвалин у безпечне місце. Наймолодша потерпіла — дворічна дитина — на щастя, не зазнала значних ушкоджень. Акубаро­травму i тупий забій живота отримала восьмирічна Варвара. Ще двоє мешканців, чоловік i жінка, отримали численні забійні травми. І в родини нема домашнього прихистку — їхнiй будинок знищив «русскiй мір». 
 
Противник намагався використати свої злочинні дії в пропаганді проти українського війська. Через власні джерела масової пропаганди окупанти та їхні посіпаки публікують фейкові новини, намагаючись дискредитувати підрозділи Операції Об’єднаних сил. 
 
У Зелені свята була розвернута ціла інформаційно-психологічна операція, якою противник намагався посіяти паніку в Донецьку та спровокувати Зброй­ні сили України. У соцмережах та підконтрольних противнику медійних ресурсах здійняли ґвалт, що українські війська нібито почали атакувати околиці Донецька, зокрема Куйбишевський район та район залізничного вокзалу, застосовуючи артилерійські системи, міномети, зенітні установки та стрілкову зброю. При тому, що очевидці давали чіткі свідчення про обстріл населеного пункту бойовиками, ті намагалися звинуватити у своїх діях українську сторону. 
 
«Зважаючи на те, що ворог систематично та цинічно ігнорує будь-які домовленості і готовий до вчинення будь-яких дій, спрямованих на зрив засідання ТКГ, особовий склад ООС продовжує виконувати бойові завдання, дотримуючись прийнятих раніше зобов’язань у рамках Мінських домовленостей і не піддаючись на провокації з боку противника. Водночас прямі загрози з боку російських окупаційних військ будуть миттєво ліквідовувати із застосуванням засобів, що не суперечать раніше укладеним мирним угодам», — наголошують у прес-центрі штабу ООС. 
 
За інформацією Головного управління розвідки Мін­оборони, російсько-окупаційні війська продовжують заходи з удосконалення системи інженерних загороджень з’єднань і частин. Обладнуються нові та оновлюються вже наявні ділянки мінно-вибухових загороджень. Але весь жах у тому, що через відсутність i недостовірність наявних карт мінувань зростає кількість втрат на власноруч замінованій території не тільки серед особового складу противника, а й цивільного населення. 
 
Цими днями під ворожий обстріл на Донецькому напрямку потрапили Широкине, Лебединське, Талаківка, Пищевик, Богданівка, Водяне, Новотроїцьке, Павлопіль, Новоселівка Друга, Новогнатівка, Піски, Авдіївка, Мар’їнка, Опитне. На Луганському напрямку найгарячіше було поблизу населених пунктів Південне, Кримське, Попасна, Луганське, Шуми, Новотошківське, Новоолександрівка, Золоте-4, Станиця Луганська. 
 
17 червня два українськi захисники отримали поранення. На жаль, при виконанні бойового завдання віддав своє життя за Україну Павло Тихонов, командир розвідки 42-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ї окремої мотопіхотної бригади. 
 
На кожний обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військові нагадують, що мета особового складу ООС — гарантувати безпеку та зберегти життя українців по обидва боки лінії розмежування, відновити територіальну цілісність та суверенітет України. Командування Операції Об’єднаних сил i підпорядкований особовий склад виконуватиме цю місію, керуючись нормами українського законодавства та міжнародного гуманітарного права.