Одещина та Херсонщинау розпалі збирання ранніх зернових

19.06.2019
Одещина та Херсонщинау розпалі збирання ранніх зернових

Південь України жнивує з прискоренням. (Фото з сайта bz.ks.ua.)

У Саратському районі Одеської області обмолот ячменю та ранніх зернових пішов пришвидшеними темпами, бо останні декілька тижнів у регіоні трималася надто висока температура.
 
Відкладати далі не було сенсу: урожай міг погоріти через неймовірну спеку. Дещо раніше, ніж планували, жнива стартували й у сусідньому Ізмаїльському районі.
 
На території Білгород-Дністровського району Одеської області навпаки, — через рясні дощі аграрії вимушені були відкласти збирання врожаю. Так само, як і у постраждалій від шалених злив Херсонській області.
 
Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Андрій Неделько зазначив, що в окремих господарствах випала тримісячна норма вологи, але в цілому по регіону постраждало не більше 5 відсотків посівів ранніх зернових. У Миколаївській області до збирання підлягає майже 833 тис. га ранніх сільськогосподарських культур (на 52 тис. га більше, ніж у минулому році), з яких майже 747 тис. га — зернові (плюс 7 тис. га до минулорічного показника). На території області тиждень тому також стартувала жнивна кампанія, хоча погодно-кліматичні умови так само відтермінували її початок. В області постійно моніторили дозрівання врожаю, щоб за сприятливих агрометеорологічних умов масово почати збирання ранніх зернових культур та ріпаку з третьої декади червня.
 
На Буковині також почали збирати урожай. На території Глибоцького району Чернівецької області першими в поле вийшли аграрії ТОВ «Мрія Глибоччини», яке в поточному році посіяло озимий ріпак та зерно на площі 2 тисячі 541 га. Вирощено непоганий врожай: планують зібрати близько 20 центнерів зерна ріпаку з гектара. На полях господарства працюють 19 потужних комбайнів, протягом доби зібрали зерно з-понад 400 гектарів. За сприятливих погодних умов завершити роботу зі збору урожаю культури планують за 6 робочих днів. Розпочали збір урожаю озимого ячменю і в особистих селянських господарствах.