За останні три роки виробництво нуту в Україні зросло увосьмеро

19.06.2019
Фермери та невеликі вітчизняні агрокомпанії неспроста почали значно більше, ніж зазвичай, висівати гороху, сочевиці, квасолі й бобів. Попит на ці культури росте, а експерти підігрівають інтерес виробників упевненими прогнозами: світовий ринок зернобобових збільшуватиметься в геометричній прогресії по всьому світу. За попередніми розрахунками, до 2050 року цілком можна очікувати росту споживання зернобобових культур на 50 відсотків. Саме такий прогноз днями озвучив президент Всесвітньої конфедерації бобових (GPC) Арслан Хусейн. За його словами, зернобобові культури почали набирати популярність на загально­прийнятих і нестандартних світових ринках. Адже останнім часом екологи наполегливо рекомендують: сьогодні, щоб захистити планету від кліматичних стресів, необхідно переходити на споживання зернобобових культур, збільшуючи в раціоні частку рослинного білку. Вирощування таких рослин значно енергоекономніше, аніж культивування м’ясних порід худоби, незалежно від її виду.
Окрім того, бобові — класичний попередник, що збагачує ґрунти азотом. «Якщо ви хочете отримувати більші врожаї, необхідно вносити зернобобові в сівозміну. Жовтий горох, сочевиця і нут користуватимуться найбільшим попитом, залежно від цін», — вважає Арслан Хусейн. 
Наразі основні країни-виробники зернобобових культур — Індія, Канада, М’янма, Австралія, Україна, Туреччина, Росія, Казахстан. При цьому основним споживачем продуктів традиційно лишається Індія, за якою йдуть Туреччина, Єгипет, Шрі-Ланка, Пакистан, Бангладеш, Судан, Саудівська Аравія. Основним же світовим експортером зернобобових вважається Канада. Також досить високі обсяги на продаж відвантажують М’янма, Австралія, Туреччина, Україна, Росія, Казахстан, деякі африканські та південноамериканські країни. Дубай тим часом став дуже важливим реекспортером для країн Азії і особливо — для Аравійського півострова. 
Як бачимо, українські аграрії не пасуть задніх на світовому ринку попри тривалу перерву і, як наслідок, відсутність досвіду у культивації трендових бобових. Як повідомив директор Громадської спілки «Спільнота виробників і споживачів бобових України» Микола Вареник, останніми роками виробництво нуту в Україні зросло у вісім разів: з 6,49 тисячі тонн у 2016 році до 53, 05 тисячі в 2018-му. У 2017 році виробництво нуту підскочило до 19,21 тис. тонн. Із горохом із різних причин (перш за все — погодних та ринкових) картина дещо нестабільна: якщо 2016 року його українці виростили 746,23 тисячі тонн, в 2017-му — 1 млн 95,71 тисячі, то минулоріч — 774,91 тисячі тонн. 
Виробництво сочевиці в Україні 2018 році склало 19,54 тисячі тонн проти 2,81 тисячі в 2016 році. Посіви під квасолею стабільно розширюємо: у 2016 році виростили її 53,58 тисячі тонн, у 2017 році — 64,36 тисячі , а в 2018 році — вже 71,19 тисячі.Загалом же вробництво бобових культур у 2018 році склало 953,95 тисячі тонн проти 876,55 тисячі в 2016 році.