Вивірені дії стратегів і оперативників ЗСУ дозволили витягти з сірої зони Мар’їнку

14.06.2019
Основною подією минулої доби стала інформація про те, що військові 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила закріпилися на нових позиціях в Мар’їнці. Тепер до окупованих Олександрівки та Донецька — 100-250 метрів.
 
Про це в ефірі радіостанції «Армія FM» повідомив прес-офіцер бригади Назар Ільницький.
 
За його словами, розвідники бригади зайшли в «сіру зону» для того, щоб поліпшити своє тактичне положення — відсунути свою глибину подалі від місцевого населення, аби убезпечити цивільних від постійних обстрілів з території окупаційних військ.
 
Цей план розробляло спільно з командуванням бригади вище командування. «Спланували, прорахували все до деталей і виконали. Операція надзвичайно важлива, адже гарантує надійнішу безпеку для населення. Мирні люди перебуватимуть набагато далі від лінії зіткнення... Це також поліпшує і наше положення, бо звідси зручніше спостерігати за ворогом і контролювати його дії», — сказав Ільницький.
 
Близько місяця тривало інженерне дообладнання позицій, їх укріплення та розбудова. Зараз у напрямку окупованого смт Олександрівка силами піхотинців зведено повноцінні опорні пункти підрозділів.
 
Завдяки зміцненню позицій підрозділи Операції Об’єднаних сил надійно контролюють визначену ділянку відповідальності фактично впритул до Донецька. Таким чином, у Мар’їнці вже практично немає так званої сірої зони. Як повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi» військовий кореспондент ТРК «Україна» Олексій Кашпоровський, тепер сіра зона пересунулася у Тудівський район.
 
Протягом минулої доби ворог 28 разів порушив режим припинення вогню. Збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки обстрілювали позиції наших підрозділів із застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку Водяне противник обстрілював iз населеного пункту Азов; Старогнатівку — зі сторони Новоласпи; околиці Авдіївки — зі сторони Мінеральне, Новотроїцьке — зі сторони Докучаєвська. Обстрілювали також Мар’їнку, Широкине, Лебединське, Талаківку.
 
На луганському напрямку противник здійснив обстріли позицій Об’єднаних сил: в районі населеного пункту Зайцеве. Новгородське обстрілювали з Широкої Балки, Луганське — від селища Нижнє Лозове, позиції наших захисників поблизу Новолуганського — з напрямку Доломитного, Новотроїцьке — з боку Докучаєвська. Обстрілювали також Новотошківське, Попасну, Навгородське, Південне, Борівське.
 
Четверо наших військовослужбовців отримали поранення (троє 11 червня, один — 12). За даними розвідки, 12 червня одного окупанта знищено та трьох поранено. На обстріли з боку збройних формувань Російської Федерації наші підрозділи дали адекватну відповідь.
 
Варто згадати і роботу оперативників правоохоронних органів зі складу Об’єднаних сил. Днями вони отримали інформацію, що на території одного з приватних будинків міста Дружківка Донецької області заховано арсенал. Під час слідчих дій правоохоронці вилучили на вказаній присадибній ділянці два ручнi протитанковi гранатомети РПГ-26, два кулемети, снайперську гвинтівку, вогнемет МРО-А російського виробництва та чотири автомати Калашнікова.
 
За наявною інформацією, схованку було облаштовано в 2014 році представником незаконного збройного формування, який планував використати зброю для скоєння терористичних актів на підконтрольній українській владі території. У межах відкритого кримінального провадження за ознаками ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України тривають слідчо-оперативні дії та встановлюються обставини справи. 

ДО РЕЧІ

Район проведення Операції Об’єднаних сил відвідав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк. Він оглянув передові позиції наших військ у районі населеного пункту Авдіївка та побував на Приазов’ї у військових частинах, які виконують бойові завдання на лінії зіткнення. Секретар РНБО заслухав доповідь командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Олександра Сирського щодо загальної ситуації та отримав інформацію з оцінкою ймовірності загроз, що постали перед захисниками України та мирним населенням Донецької та Луганської областей.