У місці виливу хімікатів під час ДТП на Вінниччині припустимий вміст гербіцидів перевищено в 200-600 разів

14.06.2019
У криницях села Збаржівка Погребищенського району, поблизу якого перекинулося авто з небезпечною отрутою, залишкової кількості отрутохімікатів не знайшли, повідомив у середу на спеціальному брифінгу перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.
 
«Відповідно до результатів досліджень, на сьогодні у криничній воді Збаржівки не виявлено залишкової кількості отрутохімікатів. Це свідчить про те, що ці речовини не потрапили у підземні води. Однак у водоймі «Нижній ставок», в яку безпосере­дньо витекли хімічні сполуки внаслідок ДТП, чималий надлишок концентрації отрутохімікатів зафіксували. Зокрема, концентрація гербіциду «Тарга Супер» у водоймі перевищена у 200-600 разів», — повідомив Сорочан.
 
Фахівці Інституту екогігієни і токсикології імені Л. І. Медведя здійснили лабораторні дослідження у місцях питного водозабору міста Біла Церква, де протікає річка Рось. Жодних отрутохімікатів там не виявлено.
 
Це можна пояснити тим, що у водоймі, в яку безпосередньо потрапили речовини, немає настільки сильної течії, щоб віднести їх від місця виливу на значну відстань.
 
Завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України Олександр Мельник додав, що ретельно досліджується і якість води у криницях Збаржівки, адже об’єкти вздовж забрудненої водойми можуть мати гідравлічний зв’язок із нею через ґрунтові води, що, зазвичай, не виявляється на першому етапі.
 
Досі у відібраних пробах води не спостерігалося залишкової кількості пестицидів. Але якість води й у криницях населених пунктів, розташованих нижче за течією забрудненої водойми, продовжать ретельно аналізувати.
 
Як раніше писала «УМ», у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажівка, що перевозила хімікати, впала в притоку річки Рось. Небезпечні речовини могли досягти Київщини, тому в місті Біла Церква навіть тимчасово припиняли водопостачання. За словами Володимира Лапи, в розбитому автомобілі перевозились вісім гербіцидів, три фунгіциди та один регулятор росту.