Час для захисту: Уляна Супрун нагадала про небезпеку засмагання

12.06.2019
Час для захисту: Уляна Супрун нагадала про небезпеку засмагання

«Спека — не час засмагати. А саме час їсти овочі та фрукти і користуватися сонцезахисними засобами. Звісно, ви можете засмагати. Ультрафіолет «корисний» для утворення зморшок, сухості шкіри та появи опіків і раку. Тому краще бути дуже обережним із сонцем», — написала у «Фейсбуці» виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. 
 
Вона нагадує, що засмага — це не що інше, як спроба шкіри захиститися від пошкодження ультрафіолетовими променями. Для цього спеціальні клітини — меланоцити, синтезують пігмент меланін, і він поширюється у шкірі. Проте в деяких людей меланін майже не виробляється. «Тож якщо у вас біла шкіра, «до якої засмага не липне», якомога раніше облиште спроби стати бронзовими», — застерігає в.о. міністра. І нагадує, що ультрафіолет викликає мутації і цим збільшує ймовірність раку шкіри. Меланоцити можуть почати активно ділитися і перетворитися на меланому — найагресивнішу пухлину, схильну до метастазів. Крім цього, ультрафіолет буквально сушить шкіру. Цей процес називається фотостарінням. Ультрафіолет активує ферменти, що руйнують компоненти матриксу шкіри, які забезпечують її пружність: гіалуронову кислоту та колаген. При цьому гени, що відповідають за утворення нових гіалуронової кислоти та колагену, перестають працювати, тож нові молекули міжклітинного матриксу не утворюються. Ось чому так важко зволожити шкіру після пляжу — в ній зруйновані молекули, що утримують вологу і роблять шкіру пружною.
Пані Уляна нагадує, як правильно піклуватися про шкіру в спеку. 
 
* Користуйтеся сонцезахисним кремом зі ступенем захисту SPF30 та фільтрами променів UVA та UVB. 
 
* Пам’ятайте про правило чайної ложки — крем слід наносити по чайній ложці на кожну частину тіла. Більшість людей наносять замало засобу, але він потрібен і рукам, і пальцям рук та ніг, і вухам, і литкам. Дві години на пляжі потребують 35 мл крему.
 
* Якщо ви весь день на сонці, оновлюйте крем кожні дві години. Але краще не виходьте на вулицю в час із 10-ї ранку до 4-ї вечора. Перебування в затінку на 30% зменшує ймовірність множинних опіків у дітей.  
 
* Носіть закритий одяг, капелюхи  й окуляри. Це може здатися парадоксальним, але саме закритий легкий одяг із натуральної тканини та спеціальний спортивний одяг, що не пропускає УФ, краще врятують вас від опіку і перегрівання, ніж оголена шкіра. Одяг на 27% зменшує ймовірність опіків. 
 
Якщо ви обгоріли, треба негайно піти в затінок чи приміщення й охолодити опік. Допоможе прохолодний душ чи компрес. Після опіку слід вживати багато рідини — перегрівання могло викликати зневоднення.