Донецький напрямок палає: бойовики різко збільшили кількість обстрілів позицій нашої армії

11.06.2019

Протистояння підігріли

Ситуація на фронті загострилася. Протягом двох останніх діб бойовики наростили кількість обстрілів по всій лінії, активно застосовуючи заборонені Мінськими угодами 122-міліметрові артилерійські системи та міномети калібру 120 та 82 мм.
 
Противник також обстрілював наших захисників з озброєння бойових машин піхоти, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На Донецькому напрямку терористи обстрілювали Водяне, Талаківку, Павлопіль, Гнутове, Верхньо­торецьке, Піски, Авдіївку, Березове, Невельське, Піщевик, Лебединське, Опитне, Новоселівку Другу, Широкине, Мар’їнку, Красногорівку, Богданівку, Старогнатівку. На Луганькому під вогонь проросійських бойовиків підпали Новоолександрівка, Зайцеве, Новолуганське, Південне, Травневе, Золоте, Кримське, Хутір Вільний.
 
За суботу-неділю втрат серед українських захисників немає, але один військовослужбовець зазнав бойових травм. На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь зі зброї, застосування якої не суперечить Мінським домовленостям. За даними розвідки, 8 червня одного окупанта було знищено та ще 2 поранено, 9 червня 10 окупантів поранено та знищено одну одиницю військової техніки.
 
На Facebook-сторінці 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького виклали відео з підписом «Один із підрозділів нашої бригади знищив «КамАЗ» противника, який після нічної роботи російських бандформувань намагався довезти до одного зі своїх «опорників» боєприпаси». Як йдеться в повідомленні, після невдалої спроби ворог намагався витягти догораючі залишки колісної техніки бронемашиною типу БМП, яка стала наступною ціллю професійних дій українських бійців.

Що зі Станицею Луганською?

Після заяви президента Зеленського про відбудову мосту в Станиці Луганській активізувалися чутки про розведення сил поблизу. Проте варто нагадати: розмови про це точаться давно, але є загрози, з якими не можна не рахуватися.
 
Насамперед відновлення мосту відкриє шлях окупаційним військам углиб української території в напрямку Щастя та Новоайдара. У принципі, і мiст було знищено саме з оборонних міркувань.
 
Військові наголошують: якщо відбудований міст зможе витримувати прохід броньованої техніки, то ворог не пропустить можливостi скористатися нагодою перейти на лівий берег Сіверського Дiнця, зайняти населений пункт і укріпитися там.
 
На таке йому знадобиться не більше години-півтори. Не варто сподіватися, що на заваді агресору, який постійно порушує угоди, стануть Мінські домовленості чи зауваження з боку спостерігачів ОБСЄ.
 
Саме тому кожна хвиля розмов про можливе «розведення сторін», а по суті — здачу міста, викликає велике занепокоєння місцевого населення. Пам’ятаю мітинги, які супроводжували такий варіант розвитку подій у «Станичці» раніше.
 
Наразі офіційну позицію українських військових висловив штаб Операції об’єднаних сил, констатувавши, що «збройні формування Російської Федерації з напрямку населеного пункту Миколаївка вкотре здійснили обстріл населеного пункту Станиця Луганська зі стрілецької зброї».
 
За словами військового керівництва, зазначений факт укотре демонструє небажання збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації дотримуватися Мінських домовленостей щодо розведення сил і засобів на зазначеній ділянці місцевості, спланованого на 16 червня 2019 року. Зокрема, Мінськими домов­леностями визначено, що розведення сил і засобів може бути здійснено лише після дотримання режиму тиші та його фіксації СММ ОБСЄ протягом семи діб. 
 
Ураховуючи зазначене, датою наступного розведення сил і засобів на ділянці №1 «Станиця Луганська» може бути 17 червня 2019 року, лише за умов збереження режиму тиші до зазначеного терміну.