Так говорять пропагандисти Кремля: волонтер відповів речниці Зеленського на заяву про обстріли ЗСУ мирних мешканців

11.06.2019
Давнє прислів’я «Слово не горобець, вилетить — не впіймаєш», вочевидь, забули або ж не розуміють його змісту деякі представники нинішньої влади. Бо таки необхідно стежити за тим, що сказано вголос.
 
 
Ідеться про заяву прес-секретаря президента Володимира Зеленського: Юлія Мендель висунула звинувачення проти українських військових.
 
 
У своєму першому публічному виступі на новообраній посаді вона заявила, що в ЗСУ піддаються на провокації, нібито стріляючи по терористах у житлові будинки, школи чи лікарні на Донбасі. Сказала про це під час включення в прямий ефір політичного ток-шоу «Право на владу» на одному з телеканалів.
 
«Дуже часто наші військові потрапляють на провокації. Коли стріляють із житлового будинку, школи, садочка, будь-якого місця, де перебувають цивільні люди. І після цього починається обстріл цього будинку. Таким чином гинуть наші люди, українці. Власне, йшлося про те, щоб не піддаватися на провокації», — сказала вона.
 
Ці слова речниці президента викликали цілий шквал негативних емоцій у соцмережах. Зокрема, відомий волонтер Роман Доник написав: «Ніколи на моїй пам’яті (українські бійці) не стріляли по лікарнях, школах і тим більше дитячих садках. Ніколи. Навіть якщо звідти працювали бойовики. Скрипіли зубами, але ніколи цього не робили».
 
Інший активіст Serg Marco на своїй сторінці у «Фейсбуцi» наголосив, відповідаючи пані Мендель: «Боюся вас розчарувати, але артилеристи завжди знають, куди вони стріляють. Бо стріляють по координатах, які накладаються на карти. А на картах прекрасно видно, школа там, дитячий садок чи інший інфраструктурний об’єкт, у якому можуть бути скупчення людей. І в такому випадку приймається рішення про заборону стрілянини, щоб не викликати жертв серед мирного населення. Тому, коли ви виставляєте наших артилеристів відморозками, що стріляють куди завгодно, не розібравшись, не розуміючи куди можуть прилетіти снаряди, тільки тому що звідкілясь із тієї сторони противник веде вогонь, — то це дуже принизливо, знаєте».
 
Також він додав, що речниця висловлюється, як пропагандисти Кремля: «Як правило, ведення артилерiйського вогню ведеться з коригуванням піднятого в небо БПЛА, що дозволяє за фактом спостерігати траєкторію снарядів і вносити поправки. І якщо якимось дивом снаряд полетить у житлові будинки, буде дана зупинка вогню. І коли ви заявляєте, що домовленості по Мінську на тему припинення роботи «арти» тільки для того, щоб наші «недалекі» артилеристи не велися на провокації, — ви повинні знати, що ви брешете».
 
Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський призначив 32-річну журналістку Юлію Мендель своєю прессекретаркою минулого понеділка. Призначенню передував публічний конкурс, який оголосили 30 квітня і тривав він близько місяця. Було понад 3 тисячі претендентів. Серед кандидатів — журналісти, піар-менеджери, телеведучі, блогери, студенти, актори.
 
Варто додати, що не забарилися з реакцією на одіозну заяву Мендель і «брати» наші з півночі. Москва галасливо заявила, мовляв, українська влада нарешті зізналася, що бомбить мирне населення Дон­б­а­с­у.
 
Хоча до інформаційних диверсій РФ, з приводу і без, нам не звикати. Останні з них — статті в офіційному російському електронному журналі «Военное обозрение» явно демонструють намагання фахівців із Міноборони РФ впливати на кадрові рішення в ЗСУ після виборів президента України.
 
Так, на початку червня в цьому журналі з’являється стаття про непокору вищого генералітету ЗСУ новому Верховному Головнокомандувачу щодо питань припинення вогню на Донбасі. Ця стаття з офіційного ресурсу підхоплюється багатьма неофіційними й починає розходитись соцмережами. Мета спецслужб Росії очевидна: використовуючи свої ЗМІ після створення декількох дискредитуючих (щодо керівництва ЗСУ) інформаційних приводів та за наявності можливості реалізації нових домовленостей, досягнутих цими днями в Мінську, Кремль чекає якнайскорішої зміни незручного для них керівництва ЗС України.