У чехів урвався терпець: у Празі тривають найбільші з часів падіння комунізму протести

07.06.2019
У чехів урвався терпець: у Празі тривають найбільші з часів падіння комунізму протести

Нинішні протести у Празі вважають найбільшими з часів падіння комунізму.

У Чехії з кінця квітня тривають масові протести, які набули свого апогею у вівторок увечері.
 
 
Того дня серце Чехії — Вацлавську площу в центрі Праги — заповнили демонстранти, які виступають за незалежність юстиції та вимагають відставки чинного глави уряду Андрея Бабіша, а за одно й міністра юстиції Марії Бенешевої, повідомляє Чеське радіо. Останню протестувальники звинувачують у можливому тиску на суди.
 
 
За словами організаторів акції з об’єднання «Мільйон миттєвостей на підтримку демократії», в акції спротиву взяли участь приблизно 120 тисяч людей. Вацлавська площа та всі прилеглі до неї вулиці виявилися повністю заблокованими демонстрантами. Протест у Чехії став «найбільшим з часів падіння комунізму, наголошує Бі-Бі-Сі. 
 
Головне гасло демонстрації — «Нам набридло! Відставка!». Протестувальники тримали транспаранти з гаслами «Бабіша у в’язницю» та вигукували «Ганьба, ганьба!». Учасники вимагали піти із своїх посад міністра юстиції та прем’єр-міністра. 
 
Чинного прем’єра демонстранти обвинувачують у конфлікті інтересів політика і бізнесмена, що вже стало причиною розслідування з боку Єврокомісії, а також у причетності до махінацій з субсидіями Євросоюзу.
 
За вказаною справою Андрей Бабіш проходить як обвинувачений. Як повідомила минулого тижня чеська газета «Господарске новіни», після попереднього розслідування в ЄС Єврокомісія може змусити Чехію повернути близько 17,4 мільйона євро, що були виділені компаніям Бабіша. Прем’єра і колишнього підприємця також обвинувачують у корупції.
 
Правоохоронні органи закидають йому, що в 2007 році він незаконно отримав для свого холдингу Agrofert мільйонні субсидії від Євросоюзу, які призначалися для підтримки малих підприємств. Політику закидають також те, що він хоч і передав свій холдинг у трастовий фонд, але зберіг над ним контроль.
 
Цього тижня Бабіш відхилив заклики опозиції провести голосування щодо вотуму недовіри йому в парламенті. Він назвав розслідування ЄС «атакою на Чеську Республіку» і загрозою для чеських компаній.
 
«Єдиний, хто загрожує цій країні, це сам прем’єр-міністр, який осоромлює нас на міжнародному рівні», — заявив у відповідь на це лідер опозиційної Громадянської демократичної партії Петр Фіала.
 
У справі проти Бабіша також ідеться про виділені Євросоюзом 1,6 мільйона євро на будівництво оздоровчого курорту «Гніздо лелеки». За даними ЗМІ, гроші були направлені компаніям, пов’язаним iз чеським прем’єром. Узагалі, Андрей Бабіш часто опинявся в епіцентрі скандалів.
 
Зокрема, через підозри в корупції він втратив посаду міністра фінансів у 2017 році. «Щотижня Андрей Бабіш дає нам нову причину, щоб протестувати проти нього», — заявив під час протесту віце-президент об’єднання «Мільйон миттєвостей на підтримку демократії» Бенджамін Ролл.
 
Учасники демонстрації також неодноразово нагадували про те, що прем’єр до цього часу не зміг спростувати обвинувачення в тому, що до «оксамитової революції» він співпрацював з комуністичною таємною службою StB — аналогом радянського КДБ. 
 
Одначе сам Бабіш не збирається у відставку, мовляв, «підстав для цього немає». Але й протестувальники не мають наміру здаватися: наступну велику акцію протесту планують провести 23 червня.