Російські зенітники на кордоні: «Новая газєта» оприлюднила нові дані у справі збиття малайзійського боїнга

07.06.2019
Російські зенітники на кордоні: «Новая газєта» оприлюднила нові дані у справі збиття малайзійського боїнга

З такого «Бука» було збито пасажирський літак.

У справі катастрофи літака MH17 «Малайзій­ських авіаліній» над Донбасом з’явилися нові дані, які оприлюднила російська «Новая газєта».
 
 
За інформацією видання, у день падіння «Боїнга» поблизу російсько-українського кордону в Ростовській області перебували 170 військовослужбовців російських підрозділів ППО.
 
 
Про це газета пише у статті з підзаголовком «Що робили російські зенітники поблизу українського кордону в день падіння малайзійського боїнга?» 
 
 
Нагадаємо, літак, який зазнав катастрофи над Донецькою областю 17 липня 2014 року, згідно з висновками міжнародної слідчої групи (JIT), було збито із зенітно-ракетного ком­плекса «Бук».
 
Останній належав 53-й зенітній бригаді ПС Росії. Його привезли 25 червня 2014 року з Курська на Донбас, а після катастрофи повернули назад. Росія не визнає причетність до катастрофи MH17, а результати розслідування назвала бездоказовими. 
 
Проте документи, що опинилися в розпоря­дженні журналістів «Новой газєти», підтверджують версію JIT. Йдеться про папери, які стосуються безпеки на дорогах загального користування при пересуванні російських військ у червні 2014-го, а також виписки із наказів про видачу сухпайків. Також є телефонограма чергового по 11-й регіональній Військовій автомобільній інспекції капітана Є. Беляєва від 22 червня 2014 року.
 
В його наказі зазначено, що 23 червня потрібно «організувати супровід» військової техніки дорогами загального користування. Наказ адресовано керівництву 56-ї курської і 47-ї воронезької військової автоінспекції, які розташованi саме на маршрутi пересування «Бука».
 
В документі наводиться список iз кількох вантажівок, які прибудуть у Курськ із Бєлгорода. Зокрема, це КамАЗ iз номером «4267 АН», який пізніше був помічений при перевезенні «Бука» в Міллерово Ростовської області.
 
Як стає зрозумілим із наказу командира військової частини 32406, військові прибули в Міллерово, що майже на кордоні з Україною, 13 червня 2014 року. 170 військових слід було забезпечити сухпайками на 5 діб.
 
Отже, роблять висновок журналісти, «гості» не збиралися тут «довго затримуватися». «Судячи з цих деталей, протиракетники явно не збиралися довго затримуватися з «бойовим чергуванням» за 30 км від кордону і разом iз сухпайками ніби вирушили з Міллерового в інше місце. Чи так це? І як пояснити, що незабаром одна з машин курської бригади ППО виявилася поміченою по інший бік кордону?» — йдеться у статті. 
 
Нагадаємо, російське Міноборони, мов мантру, повторює те, що російська техніка ніколи не перетинала кордон з Україною. Тож ці нові дані можуть стати черговим доказом вини російських військових у гучному злочині, внаслідок якого загинули 298 людей, третина з яких дiти. n