Freedom House заявляє про «новий інструментарій» придушення незалежних ЗМІ

07.06.2019
Правозахисна організація «Дім свободи» (Freedom House) заявляє, що лідери країн, які мають намір узурпувати владу, знаходять нові шляхи для придушення незалежних засобів інформації.
 
Як ідеться у звіті «Свобода і ЗМІ-2019», опублікованому 5 червня, це явище стосується як формально демократичних, так і авторитарних держав.
 
У деяких крихких демократіях антидемократичні лідери використовують різноманітні фінансові та правові інструменти, щоб змусити мовчати незалежних журналістів і підтримати прихильні до влади ЗМІ.
 
Приміром, партія «Фідес» прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана «майже узурпувала свій контроль над засобами масової інформації і побудувала паралельну реальність, коли урядові послання та дезінформація зміцнюють один одного», цитує фрагмент звіту «Радіо Свобода». 
 
У Сербії президент Александар Вучич і його союзники йдуть шляхом Орбана, вказують дослідники. Сербська влада ще не здобула повного контролю над ЗМІ, але атмосфера залякування ускладнює щоденну роботу журналістів. Уряд Орбана та адміністрація Вучича «мають великі успіхи у придушенні критичної журналістики», йдеться у звіті Freedom House.
 
Нагадаємо, базована у Вашингтоні міжнародна правозахисна організація Freedom House займається підтримкою і дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини в різних країнах світу.