ГПУ розслідує можливе вчинення директором ДБР кримінального злочину

05.06.2019
ГПУ розслідує можливе вчинення директором ДБР кримінального злочину

Роман Труба

Генеральна прокуратура України внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо вчинення директором Державного бюро розслідувань (ДБР) Романом Трубою кримінального правопорушення. 
 
 
Здійснення досудового розслідування доручили Головному слідчому управлінню Нацполіції України, тоді як Генпрокуратура визначила працівників, які наглядатимуть за дотриманням законів під час розслідування.
 
 
Як повідомив на своїй сторінці у «Фейсбук» речник Генпрокуратури Андрій Лисенко, 31 травня голова Ради громадського контролю при ДБР Максим Болдін і секретар ради Надія Корінна подали до ГПУ заяву про вчинення Трубою низки злочинів.
 
 
Зокрема, вони звинуватили директора ДБР в умисному невиконанні рішення суду, що набрало законної сили (ч. 3 ст. 382 КК України); службовій недбалості (ч. 1 ст. 367 КК України); зловживанні владою або службовим становищем (ч. 1 ст. 364 КК України); розголошенні даних досудового розслідування (ч. 2 ст. 387 КК України).
 
Так, Окружний адмі­ністративний суд Києва ухвалив заборонити Трубі одноосібно приймати певні рішення, без погодження їх заступниками.
 
«За результатами здійснення досудового розслідування буде прийнято рішення щодо внесення до ЄРДР відомостей за можливими іншими фактами протиправної діяльності Труби Р.М.», — резюмував пан Лисенко.
 
Раніше, у листопаді 2017 року, директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Анастасія Задорожна повідомляла, що Мін’юст звертався до адміністрації президента щодо персони Романа Труби. Звернення було пов’язане з тим, що він не пройшов люстраційної перевірки.
 
Саме в той час, 16 листопада, Комісія обрала директором Державного бюро розслідувань Романа Трубу, який до того очолював управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ та департамент в юридичній компанії «Сектор права». 22 листопада президент Порошенко призначив Романа Трубу директором ДБР.