Українські військові провели випробування американських катерів типу Island

05.06.2019
Двостороннє військове співробітництво між Україною та США впевнено набирає нових обертів. Наразі катери Військово-Морських сил ЗС України типу Island, передані нам американцями в рамках співробітництва, перебувають на завершальній стадії випробувань.
 
Робоча група ВМС ЗС України разом з іноземними колегами проводить планові швартові, маневрені та швидкісні випробування суден після дообладнання новітніми системами та механізмами. 
 
Як повідомив прес-центр Командування ВМС ЗУ України у «Фейс­буцi», 30 травня з бухти Арундле (місто Балтімор, штат Меріленд) здійснив контрольний вихід патрульний катер «Слов’янськ» (Р191). Під час походу українські військові разом iз представниками ВМС США провели перевірку оновленого обладнання корабля та впевнилися в його ефективності.
 
Повідомляють, що вже 8 червня очікується прибуття екіпажів катерів до Балтимора, де почнуть практичний та завершальний етап навчання на катерах Р190 — Р191 з подальшим переміщенням до України.
 
Зауважимо, що патрульні катери типу «Айсленд» (з англійської — «Острів») — це клас швидкохідних патрульних катерів Берегової охорони США, призначений для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій у прибережних водах. Від 1985 до 1992 року на верфі Bollinger Shipyards у Локпорті (штат Луїзіана) були побудовані 49 катерів цього класу (бортові номери WPB 1301 — WPB 1349).
 
Списані катери поступово передають союзникам по всьому світу. Так, у 2015 році три такі катери передали ВМС Пакистану, ще два в 2016 році надійшли на службу в департамент берегової охорони прикордонної поліції МВС Грузії (1991 року побудови).
 
Нагадаємо, що 27 вересня 2018 року в Балтиморі відбулася передача Україні двох американських патрульних катерів класу Island (Drummond i Cushing) на безоплатній основі у стані «як є». А супутні витрати (10,1 млн. дол.) — розконсервування, встановлення знятих систем, технічне обслуговування, підготовка екіпажів та транспортування в Україну, мали бути сплачені Міноборони України.
 
У жовтні минулого року екіпажі катерів завершили підготовку в Україні: військові моряки пройшли мовну підготовку, відпрацювали елементи щодо задачі організації роботи корабля та приготування його до ходових випробувань.
 
Наступним етапом підготовки українських моряків була їх 10-тижнева підготовка у США, де вони навчалися в американських інструкторів експлуатації та обслуговування патрульних катерів типу Island. Після цього катери підготували до транспортування в Україну та перевезли до Одеси, де вони увійшли до складу ВМС ЗС України.