Убивство 5-річного Кирила п'яними копами: обурені українці вийшли на акції протесту під будівлі поліції та МВС

05.06.2019
Убивство 5-річного Кирила п'яними копами: обурені українці вийшли на акції протесту під будівлі поліції та МВС

Кирилку було тільки п’ять. А скільки дадуть його вбивцям? (Фото з сайта ukrinform.com.)

Смерть п’ятирічного хлопчика від кулі, випущеної п’яними поліцейськими під час хмільних розваг у Переяславі-Хмельницькому, викликала хвилю протестiв громадськості.
 
 
Коли в понеділок ввечері стало відомо, що, попри кількаденні зусилля кращих нейрохірургів столиці, малий Кирило Тлявов помер від важкого вогнепального поранення в голову, під стінами будівлі Мiнiстерства внутрiшнiх справ на Богомольця вже за годину, завдяки швидкому поширеннню iнформацiї в соцмережах, зібралися обуренi люди. 
 
 
Серед протестувальників було чимало активістів С14, адже координатор цієї організації Сергій Мазур одним iз перших закликав через «Фейсбук» прийти на акцію протесту до МВС. Кликала небайдужих і народний депутат Олена Сотник.
 
Головна мета пікетувальників: дати чітко зрозуміти правоохоронцям, що справу про загибель хлопчика зам’яти не вдасться, як і полегшити відповідальність убивць.
 
Спочатку активісти палили фаєри, а перед входом до МВС фарбою з балончикiв написали на асфальті «Вбивці!», а також скандували: «Авакова у відставку!» і «Рядові убивають, Аваков покриває». Люди також принесли і запалили лампадки, а деякі діти поклали поруч власні м’які іграшки в пам’ять про Кирилка.
 
У МВС відповіли традиційними кадровими «жертвоприношеннями»: у ніч на вівторок стало відомо, що через убивство хлопчика поліцейськими керівників Переяслав-Хмельницького підрозділу поліції Київщини відсторонили від виконання службових обов’язків. Після чого голова поліції Київської області Дмитро Ценов особисто подав рапорт про відставку з посади.
 
Так, керівник Нацполіції Сергій Князєв під час спілкування з журналістами біля будівлі МВС у Києві повідомив, що Ценов просить керівництво Нацполіції направити його у зону проведення операції Об’єднаних сил, оскільки, як керівник поліції Київщини, усвідомлює власну відповідальність за дії підлеглих.
 
У свою чергу, слідчі Генпрокуратури підготували підозрюваним копам нову підозру з перекваліфікацією на ч. 2 п.п. 2 і 7 ст. 115 КК (умисне вбивство малолітньої дитини з хуліганських мотивів). Карається позбавленням волі на 10-15 років або довічним ув’язненням.
 
Жахливий випадок не обійшов стороною i президент Володимир Зеленський, який пообіцяв, що зробить усе, аби поліцейські, винні у смерті 5-річного хлопчика Кирила, були за це покарані.
 
«На жаль, усі зусилля медиків виявилися марними. П’ятирічний Кирило помер у лікарні. Звісно, ніщо у світі не може втішити рідних і близьких. Але я — як президент і як батько — хочу запевнити, що зроблю все, аби винні були покарані по справедливості, — заявив глава держави. — Жодного пом’якшення. Жодної спроби зам’яти цю справу. Ця трагедія має стати уроком».
 
Утім пристрасті не вщухають: фракції «Самопоміч» та «Батьківщина» вимагали викликати до Верховної Ради очільника МВС Арсена Авакова, голову Нац­поліції Сергія Князєва та голову Держбюро розслідувань Романа Трубу щодо обставин вбивства 5-річного хлопчика патрульними.
 
Як повідомляла «УМ», двоє патрульних напилися до поросячого вереску минулої п’ятниці і почали «пристрілювати» рушницю стрільбою по банках і пляшках на приватному подвір’ї. Одна з куль зрикошетила і поцілила в голову малому хлопчику, що грався разом з іншими дітлахами через вулицю, на сусідньому дитмайданчику. Копи були настільки п’яні, що навіть не пригадують, хто саме з них стріляв. Наразі вони відмовляються співпрацювати зі слідством. 

ДО РЕЧІ

«Старі менти» Петровець і Приходько: хто вбив 5-річного Кирила Тлявова

Підозрювані у вбивстві 5-річного Кирила Тлявова старший сержант Володимир Петровець i лейтенант Іван Приходько були перепризначеними з міліції в Нацполіцію. Про це пише The Newsroom у «Фейсбуцi».
 
«Володимир Петровець — 42 роки. Вже рік працює у відділі поліцейського реагування Переяслав-Хмельницької поліції. Спеціальність за освітою — водій-пасічник. Саме так! Жодної іншої освіти не має», — пишуть журналісти.
 
Його другу — другому підозрюваному — Івану Приходьку 31 рік. 17 лютого 2016 року вiн був звільнений iз поліції за невідповідність, а вже наступного дня поновлений рішенням Окружного адмінсуду Києва.
 
У вівторок, 4 червня, суд арештував Приходька та Петровця на два місяці без права на внесення застави.