Дональд Трамп з офіційним візитом та скандальними заявами прибув до Великої Британії

04.06.2019
Дональд Трамп з офіційним візитом та скандальними заявами прибув до Великої Британії

Дональд Трамп iз дружиною прибув до Лондона.

Сьогодні о дев’ятій годині ранку за місцевим часом літак президента США Дональда Трампа приземлився у лондонському аеропорту «Станстед».
 
 
Хазяїн Білого дому розпочав свій перший офіційний триденний візит до Сполученого Королівства.
 
 
Нагадаємо, в липні минулого року американський лідер уже відвідував Лондон і зустрічався з королевою, але в рамках неофіційного візиту.
 
 
Тоді ж iз хазяїном Білого дому стався конфуз, про який у Британії згадують дотепер.
 
Під час огляду шеренги гвардійців Трамп випередив королеву і вона опинилася за його спиною, що було розцінено як вияв неповаги до Єлизавети ІІ. (Її величність Єлизавета ІІ також мала прийняти президента Сполучених Штатів увечері у Букінгемському палаці на державному банкеті. 
Оглядачі з нетерпінням очікували, до яких порушень протоколу Трамп вдасться цього разу.) 
 
У ході візиту в хазяїна Білого дому заплановані переговори з главою кабінету міністрів Терезою Мей, до відставки якої через нездатність реалізувати «Брекзит» залишились лічені дні. Хоча Мей ще не пішла, але Трамп безцеремонно заявив, що бачить наступним главою уряду екс-главу МЗС Бориса Джонсона, хоча на цю посаду є десяток інших претендентів.
 
Але Трампу подобається саме Джонсон, як один iз головних ініціаторів халепи з «Брекзитом» i запеклий противник Євросоюзу. На Туманному Альбіоні ці «наполегливі поради» Трампа вже піддали гострій критиці. 
 
Напередодні прибуття до Лондона Трамп устиг надавати британцям ще купу «цінних порад і побажань», передусім стосовно «Брекзиту». В інтерв’ю британській газеті «Санді Таймс» американський президент сказав, що якби він був на місці британської влади, то вийшов би зі складу ЄС без жодної угоди, тобто хряснувши дверима, і не виплачував би Брюсселю належних у такому випадку відступних щодо «Брекзит», а це 50 млрд. доларів.
 
Далі він запропонував Лондону послати на переговори з ЄС по «Брекзиту» найбільшого британського противника Євросоюзу та популіста Найджела Фаража.
 
Багато високих британських політиків висловлюють сумніви стосовно доцільності запрошення Трампа з державним візитом до Британії. До них належить і мер Лондона лейборист Садік Хан, слова якого цитує «Євроньюз»: «Деякі речі, котрі останні два-три роки зробив Трамп, лондонці вважають відразливими та образливими. Йдеться про обмеження репродуктивних прав жінок, про те, як розлучають батьків і дітей на кордоні США з Мексикою, про заборону на в’їзд до США громадянам низки мусульманських країн, захист прибічників зверхності білої раси, неонацистів, антисемітів у Шарлоттсвіллі, Паризькі (кліматичні. — Ред.) угоди. Я міг би продовжити. Я розчарований нашим прем’єром, яка поводиться з ним занадто боязливо». 
 
Тому в Лондоні на Трампа очікують не лише урочисті заходи, а й протести, які організовують дві провідні антитрампівські організації Великої Британії — коаліція «Зупинимо Трампа» та «Повстаньмо проти Трампа».
 
Наймасштабніша акція запланована на сьогодні, вівторок, 4 червня на Трафальгарській площі, коли Трамп буде зустрічатися з Терезою Мей. Протести також відбудуться в інших британських містах, зокрема в Манчестері, Белфасті та Бірмінгемі. 
 
Під час перебування у Лондоні Трамп iз дружиною мешкатимуть у резиденції посла США у Великій Британії «Вінфілд Хауз» у центральній частині столиці  у Ріджент-парку. 
 
У четвер, після закінчення візиту до Великої Британії, Дональд Трамп перелетить до ірландського міста Шаннон, наймолодшого в країні, бо засноване воно вже після закінчення Другої світової війни. Там він зустрінеться з прем’єр-міністром Ірландії Ліо Варадкаром та пограє в гольф на полі місцевого гольф-клубу.