«Ліверпуль» завоював шостий у своїй історії кубок Ліги чемпіонів

04.06.2019
«Ліверпуль» завоював шостий у своїй історії кубок Ліги чемпіонів

«Ліверпуль» вийшов на чисте третє місце за кількістю трофеїв ЛЧ. (Фото з сайта standard.co.uk.)

Після прикрої поразки у київському фіналі ЛЧ минулого сезону наставник «Ліверпуля» Юрген Клопп пообіцяв зробити все, щоб знову зіграти вирішальний матч за трофей.
 
 
І «червоним» таки вдалося тріумфувати у найпрестижнішому клубному турнірі Європи — в англійському дербі «мерсисайдці» здолали «Тоттенхем».
 
 
Ключовим епізодом усього протистояння, по суті, стало пенальті у ворота «шпор» одразу на початку матчу. Форвард «червоних» Мохамед Салах, упевнено реалізувавши 11-метровий удар, став автором другого найшвидшого гола в історії ЛЧ.
 
 
Підопічні Маурісіо Почеттіно після героїчного «камбеку» у півфіналі проти «Аякса» почали створювати моменти біля воріт «Ліверпуля» лише у другому таймі, але вдало грав бразильський голкіпер «мерсисайдців» Аллісон.
 
Відбивши всі атаки лондонців, Салах і К° зуміли дотиснути суперника наприкінці матчу — бельгійський «джокер» Клоппа Дівок Орігі скористався помилкою захисту суперника.
 
Попри перевагу у вирішальному поєдинку, шлях «червоних» та й самого Орігі до перемоги був нелегким. Футболісти Клоппа посіли друге місце у своїй групі, випередивши «Наполі» лише за додатковими показниками. Далі були впевнені звитяги над «Баварією» і «Порту», а потім — фантастичний «камбек» у двоматчевому протистоянні з «Барселоною».
 
А Дівок Орігі більшу частину сезону був запасним форвардом та забивав небагато. Але після травми Роберто Фірміно отримав шанс грати в основі. За довіру тренера молодий нападник віддячив важливими голами «Евертону» та «Ньюкаслу», які до останнього тримали «Ліверпуль» у чемпіонській гонці АПЛ (її в підсумку виграв «Манчестер Сіті»).
 
Зірковий же час бельгійця припав на вирішальні стадії «плей-оф» ЛЧ: саме він своїм «дублем» допоміг команді вибити «Барселону», а потім зняв питання про переможця матчу вже у фіналі.
 
Після тріумфу на мадридському стадіоні «Ванда Метрополітано» «Ліверпуль» виграв шостий у своїй історії трофей Ліги чемпіонів (перший з 2005 року) та вийшов за цим показником на чисте третє місце (більше лише у мадридського «Реала» і «Мілана» — 13 і 7 відповідно), а «Тоттенхему» дісталось дебютне «срібло» фіналу єврокубка.
 
Футболісти «червоних» після матчу заявляли, що досягли головної мети сезони, представники ж «шпор» не приховували розчарування.
 
«Не знаю, що й казати, всі щасливі. Після травми у фіналі минулого року я радий нарешті зіграти всі 90 хвилин у поєдинку за трофей! Це не була перемога когось одного — вітаю всю команду!» — сказав Мохамед Салах.
 
«Боляче після такої поразки. Ніколи не знаєш, коли буде ще один такий шанс. Могли зіграти краще, але дуже непросто пропускати такий ранній гол, він додав «Ліверпулю» впевненості. Ми дуже добре виступили у Лізі чемпіонів цього сезону. Це великий крок для клубу — пройти так далеко», — так прокоментував результат матчу капітан лондонців Уго Льоріс.
 
А нагороду найкращого гравця фіналу отрмав захисник «Ліверпуля» Вірджил ван Дейк. Капітана збірної Нідерландів раніше визнали кращим футболістом сезону АПЛ, тож тепер він — один із головних претендентів на «Золотий м’яч».
Не залишилися без індивідуальних призів і п’ятиразові володарі найпрестижнішого індивідуального трофея — Кріштіану Роналду та Ліонель Мессі. Гол португальця у ворота «МЮ» визнали найкрасивішим у цьому розіграші ЛЧ, а аргентинець із 12 м’ячами став найкращим бомбардиром турніру.