Новим президентом Латвії став суддя Егіл Левітс

30.05.2019
Новим президентом Латвії став суддя Егіл Левітс

Суддя Суду Євросоюзу Егіл Левітс став десятим президентом Латвії.

У середу, 29 травня, Сейм Латвії обрав на посаду президента суддю Суду Євросоюзу Егіла Левітса.
 
 
Кандидатуру 63-річного Левітса висунули представники правлячої коаліції.
 
 
Левітс заручився підтримкою 61 депутата, хоча для перемоги достатньо отримати просту більшість — 51 голос.
 
 
Його суперники Юріс Янсонс і Дідзіс Шмітс отримали 8 і 24 голоси відповідно.
 
 
Термін повноважень нинішнього президента Раймондаса Вейоніса закінчується у середині липня, але він вирішив не балотуватися на цю посаду повторно. У Латвії президента вибирають кожні 4 роки.
 
Президент Латвії представляє державу на міжнародній арені, він є верховним головнокомандувачем збройних сил, має право призначати і звільняти послів та інших представників держави.
 
Він має законодавчу ініціативу і також може запропонувати громадянам проголосувати з питання розпуску Сейму. 
 
У 1990-х роках Левітс був представником Латвії в Європейському суді з прав людини. З 2004 року суддя Європейського суду, його повноваження мають закінчитися в 2024 році.
 
Егілс Левітс під час політичної трансформації брав участь у розробці латвійської декларації про незалежність від 4 травня 1990 року. Окрім того, Левітс був міністром юстиції, депутатом Сейму та послом у кількох європейських країнах.
 
Егіл Левітс став десятим президентом сучасної Латвії (з 1989 року) і 15-м за всю історію країни. 
 
Інформагенція «Франс Пресс» окремо нагадує, що 1972 року родину Левітса, батько якого був дисидентом, вислали з СРСР. Родина мешкала в Німеччині, де Егіл здобув юридичну та політологічну освіту. 
 
У Латвії, населення якої становить ледь більше двох мільйонів осіб, лідера країни обирає парламент країни. Цього разу Сейм уперше обирав президента не таємним, а відкритим голосуванням. Тому громадяни країни вперше могли дізнатися, як проголосував кожен депутат 
Сейму.