Смілянська гімназія імені Василя Сенатора взяла участь у всеукраїнському флешмобі #ековипускний

30.05.2019
Смілянська гімназія імені Василя Сенатора взяла участь у всеукраїнському флешмобі #ековипускний

Смілянські гімназисти змінили традицію відпускання у небо повітряних кульок на висаджування кущів троянд. (Фото Гімназії імені Василя Сенатора.)

На Черкащині у Смілянській гімназії імені Василя Сенатора вирішили взяти участь у всеукраїнському флешмобі #ековипускний, до якого закликала міністр освіти Лілія Гриневич.
 
 
Учні 11-х класів охоче приєдналися до ековипускного і, замість традиційного запуску повітряних кульок, посадили біля свого навчального закладу троянди та інші декоративні рослини.
 
 
Свідомі юні ентузіасти закликали всіх інших випускників Черкащини приєднатися до акції і зробити навколо шкіл квітучі сади.
 
Нагадаємо, що метою всеукраїнського флешмобу #ековипускний, започаткованого гуманістичним рухом UAnimals, є привернення уваги до інколи непомітної, але дійсно важливої проблеми. Як наголошують у UAnimals, з радянських часів в Україні існує традиція на випускних і останніх дзвониках запускати у небо повітряні кульки, котрі потім стають сміттям у річках та лісах. Більше того, оскільки тварин і птахів притягує яскравий колір, то вони часто гинуть, намагаючись проковтнути напівспущену кульку, або заплутуються у її прив’язаних стрічках.
 
«Ми закликаємо українців відмовитися від шкідливої звички та запустили ініціативу #ековипускний. До нас уже долучилися три міністри, які звернулися до школярів та їхніх батьків і запропонували відмовитися від небезпечної для довкілля традиції. Дякуємо міністерці освіти Лілії Гриневич, очільнику Мінприроди Остапу Семераку та керівниці МОЗ Уляні Супрун», — зазначають представники гуманітарного руху UAnimals.
 
За словами очільниці Міносвіти Лілії Гриневич, вона сама про це раніше не думала, але UAnimals привернули її увагу. І справді: щороку наприкінці навчального року в небо злітають повітряні кульки, які забруднюють планету. А термін розкладання кульок — від 4 років, а капронових стрічок — понад 100 років.
 
Латексні кульки забруднюють річки та небезпечні в першу чергу для тварин. Тим часом запущені вироби з фольги можуть призвести навіть до відключення електроенергії і спровокованих іскрою пожеж.
 
З огляду на такі наслідки у деяких регіонах Великої Британії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством.