Уперше за майже 75 років

29.05.2019
Уперше за майже 75 років

32-річний Себастіан Курц був наймолодшим лідером країни у світі.

Австрійський парламент висловив недовіру канцлеру Австрії Себастіану Курцу та очолюваному ним консервативному уряду, відправивши його таким чином у відставку. Відповідне рішення більшість депутатів ухвалила  під час позачергового засідання. Для того щоб вотум недовіри відбувся, необхідна проста більшість голосів у парламенті. Австрійська народна партія Курца отримала хороші результати на виборах до Європейського парламенту, але навіть це йому не допомогло. 
Це перше з 1945 року успішне голосування за висловлення вотуму недовіри прем’єру чи уряду в історії Австрії, наголошує «Німецька хвиля». Тепер 32-річний Курц буде змушений залишити свою посаду після майже півтора року перебування при владі. Він був наймолодшим лідером країни у світі.
Про плани оголосити вотум недовіри уряду Курца стало відомо напередодні. Про це розповiв голова нижньої палати парламенту Вольфґанґ Соботка. Пропозицію висловити недовіру Курцу подала на голосування невелика опозиційна партія «Зараз» (раніше — «Список Пільца». — Ред.). Однак за висловлення недовіри не лише Курцу, а й усьому уряду виступили австрійські соціал-демократи.
Ухвалення цього рішення стало можливим завдяки тому, що разом з опозиційною Соціал-демократичною партією Австрії свої сили об’єднала Австрійська партія свободи (АПС), яка донедавна залишалася у правлячій коаліції з консерваторами Курца. Її вихід iз коаліції відбувся внаслідок політичної кризи, що розпочалась після оприлюднення німецькими ЗМІ відеозапису прихованою камерою, зробленого під час розмови вже колишнього віце-канцлера Австрії, лідера Австрійської партії свободи (АПС) Гайнца-Крістіана Штрахе та екс-глави парламентської фракції АПС Йоганна Ґуденуса з невідомою жінкою на віллі на острові Ібіца в липні 2017 року.
На відео Штрахе обіцяє своїй співрозмовниці, яка представилася «племінницею російського олігарха», державні замовлення в обмін на фінансову підтримку на виборах. Зйомка відео, ймовірно, була організована як пастка для Штрахе. Штрахе займав донедавна посаду віце-канцлера, а також відомий прихильним ставленням до Росії. Він з однопартійцями відвідував анексований Крим.
Через скандал Штрахе подав у відставку, а канцлер Курц оголосив про розпад коаліції між його Австрійською народною партією (АНП) та правопопулістською АПС. Курц виступив за проведення дострокових виборів. Окрім того, він звинуватив АПС у підриванні політичної репутації Австрії. Міністри від АПС пішли зі своїх посад. Їх замінили представники АНП.
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен після переговорів із Курцом виступив за проведення дострокових виборів у вересні. Після висловлення вотуму недовіри президент Австрії призначив віце-канцлера Гартвіґа Льоґера тимчасовим канцлером. Льоґер — член правоцентристської Народної партії Курца і міністр фінансів країни — виконуватиме свої обов’язки, поки не буде призначений новий перехідний уряд на період до дочасних парламентських виборів, на які очікують у вересні.